Moj blog

28. april, 2020FRUSTRACIJE PRI DUHOVNI RASTI

Drage sestre in bratje, frustracije imajo pomembno vlogo pri osebni rasti. Njihova vloga ni, da vas potolčejo ali naredijo močnejše. Njihova vloga ni v tem, da večajo vaš ego ali vam zbijajo samozavest. Njihova vloga je v soočenju in razvijanju duhovnega bojevnika znotraj vsake duše.

V življenju se moramo vsi soočiti s serijo razočaranji, ki zbujajo pogosto v nas frustracije, torej nekakšen občutek nemoči in poraženosti. Kot vse v življenju je tudi v tem primeru odvisno od posameznika, kako se bo nato znotraj sebe soočil z lastnim občutkom nemoči in poraženosti. Ti občutki lahko izhajajo iz zelo različnih situacij, lahko so vezani na nepovrnjeno ljubezen, na poraz na karierni poti, neuspeh v šoli, materialni neuspeh v življenju, staranju … Možnosti je ogromno, kakor tudi reakcij na lastno frustracijo.

Z angelskega vidika predstavlja vsaka frustracija notranji motor, ki nam daje tisti začetni zagon, da se v življenju dvignemo, naredimo iz sebe nekaj boljšega, da (od)rastemo. To je seveda tisti idealen način, kako se soočimo z neuspehom ali zavrnitvijo, a le če ob tem uspemo ohraniti notranje ravnotežje in pozitiven odnos do sebe in drugih.

A ljudje smo pogosto samo ljudje in frustracijo prepogosto uporabimo destruktivno -odvisno od karakterja- gre lahko za samodestruktivnost ali destruktivnost, ki jo obrnemo navzven. Ker nečesa ne moremo doseči, izberemo (samo)uničenje.

Drugi frustracijo zanikajo in živijo dalje v vse večjem zanikanju lastnih potreb ter se nikoli zares ne uspejo soočiti s tem, kar so gojili znotraj sebe.

Vsake frustracije se je treba lotiti, kot tisto, kar je. Soočiti se moramo z njo, jo prepoznati in spoznati, katera negativna čustva kuje znotraj nas. To zahteva veliko sposobnost samoopazovanja ali pomoč nekoga, ki je za to ZARES usposobljen. Pred kratkim sem slišala, da neka »terapevtka« zdravi otroške travme s samo enim srečanjem, to je preprosto sramotno.

Kar počne »duhovni svet« oz. New age, ki nas obkroža, je to, da daje neuspehu, zavrnitvi ali porazu vrednost Usode ali višjega namena, kar veselo hrani vsakršen ego, pa če je še tako majhen. Tu se jasno vidi iztirjenost in popačenost interpretacij klasičnih duhovnih vsebin. Namesto da nas »duhovnost« vodi k soočenju in prepoznavanju sebe, k osebni rasti, k razvoju, k širšemu videnju slike lastnega življenja, nas zapira pred sabo in vabi k ekspanziji ega, češ za vse je nek višji smisel, samo jaz ga ne razumem popolnoma.

Res je, za vsem je nek višji smisel, a pred tem stoji še odgovornost vsakega posameznika. Drugi mi ne vrača ljubezni. To ni zato, ker me s tem uči duhovne rasti. To je zato, ker sebe ne vidim, kot tisto, kar sem ( v dobrem in slabem). V karieri nisem uspel, kot sem si zamislil. To ni zato, ker je moje poslanstvo drugje. To je zato, ker sebe ne vidim, kot sem. Moja naloga je, da najprej frustracije, ki mi jih zbuja zunanji svet, zaznam kot frustracije. In nato da jih pogledam naravnost v oči. Brez občutka smiljenja samemu sebi, agresivnosti, nemoči.

Čas je, da prenehamo iskati bližnjice in lažje poti. Vse bližnjice nas prej ali slej peljejo do slepe ulice. A ker je bila pot tako prijetna, ostanemo otopeli v občutku – do sedaj sem naredil vse prav, počakajmo boljši čas …

Spomnimo se ponovno angelskega pogleda na frustracije kot motorja. A ta motor lahko prižgemo samo, ko vemo, kje se nahaja.

7 komentarjev

  1. Marija pravi:

    Zanimivo in poučno… hvala za blog 🙂

  2. janko pravi:

    Naj Angelski motor ostaja vedno v pripravljenosti,
    naj mu znamo tudi pravilno prisluhniti in ga pametno uporabljati…!

    HVALA,
    Ostanite dobro in v zdravem odnosu do sebe in do okolice.

  3. Mihaela pravi:

    Hvala za še eno na novo videno resnico, ki sem jo prej gledala kot laž.
    Hvala ?

  4. Vera pravi:

    Zelo intenzivno in zelo resnično.
    Iz srca hvala ❤

  5. Miha pravi:

    Hvala, razsvetljuješ ?

  6. Nina pravi:

    Pri tvojih blogih vedno uspem razumeti stvari, ki jih prej nisem nikoli , hvala

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.