Moj blog

17. oktober, 2014PRAVI JAZ

Drage sestre in bratje, pravi jaz je notranja resnica, ki je ločena od ega. Njegov glas nas vodi v smeri duhovnosti, izpopolnjenosti, sreče in zadovoljstva. Prisluhnite mu. Prisluhnite si. Bodite v miru, sproščeni, uravnovešeni … nato samo poslušajte.

Vedno v večjem številu me sprašujete, kako ločiti intuicijo oz. glas svojega pravega jaza z glasom ega. Velikokrat  se– tako v meditaciji kot v vsakdanjih situacijah-  srečamo z notranjim glasom, za katerega nismo prepričani, ali gre za naše srce ali pa za nesramno igrico ega. Upam, da vam bom s svojim spodnjim razmišljanjem olajšala zadrego, ko pride do tega in pomagala pri razumevanju, kje je ločnica med intuicijo in egom.

Notranjemu glasu lahko z drugimi besedami rečemo tudi intuicija. Gre za notranji vzgib, ki nam nekako pove, katero pot moramo ubrati. Je nekakšen zemljevid, ki nas vedno pripelje tja, kamor smo namenjeni. Pripelje nas do sreče, ljubezni, miru in izpopolnitve. Je čudovit primer čiste čarovnije, ki je del vsakega izmed nas. A vendar ga tako zlahka preglasijo stresi, pritiski, finančne težave in vse, kar spremlja naš sodobni svet.

Intuicija ali sledenje svojemu notranjemu jazu vas ne bo nikoli pustila na cedilu. Zaradi nje ne boste nikoli trpeli. Lahko jo označimo kot ravnovesje čaker, božji glas, kanaliziranje univerzalnega uma ali kot jo sama najraje poimenujem, prepuščanje angelskemu glasu. Kakorkoli jo poimenujete in razumete, se boste strinjali z mano, da leži intuicija znotraj nas. Gre za neko znanje in zaznavanje, ki se vedno prebudi znotraj nas. Je del nas kot so to oči ali pljuča. Poteka nezavedno, kot recimo dihanje. V nas obstaja ne glede, ali se tega zavedamo ali ne. Kamorkoli gremo, gre z nami. Skozi naše telo teče kot kri, ki se pretaka po žilah. V nas bije kot srce, ne glede na čustva in misli, ki jih imamo.

Untitled-10Pomembna lastnost intuicije je, da nanjo ne morejo vplivati zunanji dražljaji. Ni trenutna ali impulzivna. Intuicija se oglasi, ko sta misli in duša uravnovešena, v harmoniji. Ko lahko preslišimo  zunanje dražljaje in glasove, ko lahko zamenjamo katero koli negativno čustvo v pozitivno, ko lahko reagiramo uravnovešeno, takrat se lahko intuicija tudi sprosti in oglasi.

Impulzi so na drugi strani stvar zunanjih dražljajev. Lahko vas zamika reklama za znižanja nekega izdelka, ki ga v resnici ne potrebujete. V tistem trenutku si ta izdelek neskončno želite kupiti. Brez da bi premislili, vzamete ven denar in plačate zanj. Čez nekaj dni vam je že žal, da ste to storili.

Glas ega ima eno zelo opazno in značilno lastnost, po kateri ga lahko prepoznate: deluje impulzivno. Pri njemu ne boste opazili prisotnosti ravnovesja ali občutka umirjenosti.

Intuicija je v nasprotju z egom vaša varnostna zapora, s katero vedno premislite dvakrat. Pravilno vam osvetli vaše želje, uravnovesi čustva, upočasni srčni utrip in razjasni misli. Ali res potrebujem, kar vidim na znižanjih? Ali globoko v sebi resnično čutim, da ta izdelek potrebujem? Ne glede na to, kako lepo ga reklamirajo, ne glede na to, koliko stane, ne glede na to, koliko denarja imamo na računu, ne glede na stres, ki ga nosim v sebi, ne glede na to, kako zelo si želimo zbežati od naših težav. Ali se ob tem počutimo v redu?

Da. Ali ne. Samo vaš notranji glas vam lahko poda pravi odgovor.

Še nekaj si poskusite zapomniti. Intuicija nosi zelo subjektivno resnico. Kar pomeni, da kar vam narekuje vaš notranji jaz, ni nujno dobro za koga drugega, ki ga imate radi. Intuicija vodi posameznika po poti, ki mu je namenjena. Intuicija je notranja resnica, pot posameznika in njegove sreče. Želim vam povedati, da naj vedno intuicija vodi posameznika, ne skupine ljudi. Kot sem že zgoraj zapisala, je čista čarovnija, ki leži znotraj vsakega, namenjena vsakomur posebej.

Poiščite jo in začinite živeti z njo. Življenje nato postane majhna “čarovnija”.

 

16 komentarjev

  1. Miha pravi:

    Pri meni je tako, da včasih zamenjam ego z notranjim glasom, a ko to naredim sledi dejanje, ki je veliko precej bolj drugačno, kot sem si ga predstavljal. To je moj kompas, kdaj govori ego in kdaj duša. Se bi pa strinjal, da je ego zelo impulziven in vztrajen v svojem. Notranji glas pa deluje bolj umirjeno in tiho.

  2. Vita pravi:

    Tudi jaz se strinjam, da lahko glas ega in duše prepoznaš po tem, kaj sledi ko poslušaš enega ali drugega.A takrat je prepozno.Bom poskusila upoštevati tvoj nasvet, da je en glas impulziven drugi pa ne. Kar seveda drži,a ko si pred neko odločitvijo je še vedno težko ločiti, kaj in kako.Bom vseeno imela naslednjič v mislih to egovo značilnost … hvala!

  3. Deva pravi:

    Se popolnoma strinjam z zgornjim predlogom. ali se pri odločitvi počutim dobro ali slabo? Da ali ne? Duša ne laže. Ego laže. Duša pušča za seboj občutek miru in sreče, ego pa napetosti (ali vznesenosti, če tako želite).Je kot belo in črno. Ne moremo zgrešiti. RAZEN če lažemo sami sebi, ker si v resnici želimo stvari ega.Potem je to druga zgodba.

  4. Pinka pravi:

    Velikokrat naletimo na težave in ne vemo, kateri glas v sebi bi poslušali. Čista resnica, da ko govori naš notranji glas, ni prisotnosti dvoma, je ravnotežje in harmonija. Predvsem pa je čas, ker se nikamor ne mudi. Ego pa se včasih zakamuflira v prijazen glas in takrat dvomimo, če je ali ni on. Občutek, ki ga pušča, bi moral biti merilo, kdaj se ego pretvarja in kdaj gre za pravi jaz.
    Kot pravi pred mano Deva: če pa mu želimo slediti in si lagati … potem je odločitev naša.

  5. Bracken Pepperglow pravi:

    Se bo izkazal moj pravi jaz? 🙂

  6. Ciceron pravi:

    Mislim,da je vaše razmišljanje pravilno.V življenju nas bi moralo voditi srce, intuicija in notranji glas – če že ni vse skupaj eno in isto.Ego je izbira, kakor tudi srce. Komu se prepustimo, vemo sami.Zakaj zamenjujemo ego z notranjim glasom? Ker se ne znamo poslušati.
    Hvala vam za dobro delo.

  7. Gaja pravi:

    Znati prisluhniti intuiciji resnično pomeni prepoznati čarovnijo v našem življenju. Zelo lepo napisano.

  8. Meta pravi:

    Lepo napisano, ni kaj.Vedno najdem nekaj zase, vedno mi en stavek odmeva še dolgo v srcu.Hvala.

  9. Surya pravi:

    Če sem prav razumela, nas intuicija vedno pelje do sreče in zadovoljstva. Če ji bi znali slediti, bi bila naša življenja čarobna, v ravnotežju in smiselna.Ko pa oklevamo med egom in intuicijo, ker prihajata oba iz naše notranjosti, pa si sami ustvarjamo nesrečo.
    tudi meni se v časih zdi, da je najkrajša pot tista, ki nam jo narekuje ego in da si velikokrat malček lažemo, ker je tako trenutno lepše in lažje.
    Slediti lastnemu srcu ni tako lahko, ker zahteva predanost, trud in delo.

  10. Anemone pravi:

    Zelo težko in zahtevno je pisati o pravem jaz. Najprej: kaj to pravzaprav sploh je? Je pravi jaz naša intuicija, duša … ali nekaj čisto svojega?Ego je po drugi stran prav tako del nas oz. našega nižjega jaza. Je v tem primeru mišljen pravi jaz kot višji jaz?
    Sicer je tekst dobro in razumljivo napisan, jasna je ličnica med egom in intuicijo in kdor je ne zna prepoznati je resnično noče prepoznati. Bi bilo dobro te pojme enkrat razčistiti, ker jih veliko ljudi uporablja in si vsak predstavlja neko svojo razlago.

  11. Leo pravi:

    Ko bomo pripravljeni prisluhniti svoji intuiciji bomo pripravljeni razumeti.

  12. Verjamem pravi:

    Osebno se mi velikokrat zgodi, da ne znam dobro ločiti ali gre za glas intuicije ali ega. A po tem branju se mi zdi, da dvomim le, ko gre za ego. Ker so občutki res trenutni, nepremišljeni in me ženejo nekam, kamor ni sreče.Zelo uporabne informacije, hvala.

  13. Serafin pravi:

    Ti blogi so mi všeč, ker avtorica ne vsiljuje nikoli ničesar. Njen ton je vedno nežen, razumevajoč in z ljubeznijo kaže na stvari, za katere bi bilo lepo da bi jih spremenili.Zelo malo je besedice moram/morate.
    Zato mi je včasih žal, da najdem pod komentarji trde misli in obsodbe.Zame je ta spletna stran oaza miru, duhovnosti in ljubezni. Upam, da bo tako še naprej ostala.

  14. Magenta pravi:

    Vaše delo predstavlja velik doprinos k slovenski duhovni sferi.Hvala.

  15. Ela pravi:

    Prav čudovit je ta vaš način peljanja človeka skozi svoje misli. Med branjem se nekaj časa čudim, potem kimam in na koncu me prevzame ljubezen, ki vre iz vaših besed.Hvala ker vse to delite.

  16. […] sem besedo posvetila vprašanju, kako ločiti glas intuicije oz. našega pravega jaza z glasom ega (blog: Pravi jaz). Nato se vas je v velikem številu obrnilo name z vprašanjem, kaj natanko je pravi jaz ali z […]

  17. Renee pravi:

    Ko si v stiku sam s sabo..to je višji jaz. Ego v sedanjosti ne more delovati. Ego ke tisti ki vam daje spomine in razmišlja kaj bi se ćahko zgodilo in česa ne smemo ponavljati da nas ne bo strah otn..
    Torej če si 100% pri stvari, v Sedanjosti, čutiš vse okoli sebe. Takrat si v stiku z višjim jazom. Ta te vodi in nikoli ti ne bo postavljal uprašanj ampak te bo vodil. Jaz jih tako ločim.