Moj blog

5. september, 2014OPUŠČANJE RAZVAD

Drage sestre in bratje, opuščanje razvad je točka v življenju, kjer se odločite; ali boste stopali po duhovni poti in se nam pridružili na čarobnem popotovanju osebne rasti ali preprosto ostali na točki praznega srca. Ne dovolite, da postane žalost močnejša od ljubezni, ki se steka skozi vaše srce.

Vsak napredek na duhovni poti predstavlja osebno rast, ki ga spremlja sprememba naše osebnosti. S pomočjo določenih življenjskih izkušenj, odkrivanjem svojega pravega jaza in duhovnim dozorevanjem, se začne vsak posameznik zavedati določenih sprememb, ki jim mora stopiti nasproti, da ostane v resonanci z dušo, ki jo je začel odkrivati.

Nenadoma nam stvari, ki so nam še kratek čas nazaj služile, ne služijo več. Ko se notranja zavest prične širiti, opazimo, da nas določene navade, razmerja, misli, … vlečejo nazaj. Ko opazite, da vam določene stvari, ki jih počnete, ne služijo več ali še bolj verjetno, vas oddaljujejo od duhovne rasti, zdravljenja in razširjanje zavesti, je napočil čas, da jih spustite iz rok.

Opuščanje starih navad in misli se zdi na prvi pogled enostavno, a šele ko pričnemo opuščati iz svojega življenje globoko zakoreninjene navade, opazimo, da je opuščanje trd oreh. Normalno je, da želimo ob sebi zadržati ljudi, prepričanja in stvari, ki nas spremljajo že velik del življenja. Toda zakaj, če vemo, da nam nekaj zadaja bolečino ali nas omejuje, zakaj se je tega tako težko odrešiti? Najbolj poenostavljen odgovor bi lahko bil, da počnemo stvari z določenim razlogom. A vendar.

konji-bySheraGlavni razlog, zakaj se tako upiramo spremembam, pa čeprav jih potrebujemo, je naše notranje neravnovesje ali natančneje rečeno: notranji občutek praznosti. Občutek notranje praznosti zahteva stalno zapolnjevanje z navadami, ljudmi in stvarmi, od katerih se težko odlepimo.

Nekateri zapolnjujejo notranjo praznino s hrano, alkoholom, televizijo, odnosi, nakupovanjem, stalnim preverjanjem e-pošte ali materialnimi dobrinami. Nič od tega ne bo zapolnilo naše praznine. A vseeno vztrajamo.

Da lahko ustvarimo pozitivno spremembo v našem življenju, potrebujemo temelje kot sta zavedanje in poštenost do samega sebe. Bodite odkriti in realni in prevetrite svoje navade in navezanosti. Vprašajte se, zakaj ravno ta nezdrava navada, odnos in ali z njo uspešno zapolnjujete luknjo v svojem srcu. Vas te stvari resnično osrečujejo? Velikokrat zavajamo sami sebe in se prepričujemo, da nekaj resnično potrebujemo. Vse držimo stalno v svojih rokah.

Odločimo se. Naslednjič, ko bomo želeli poklicati osebo, ki nam prazni dušo, ko bomo želel pojesti nezdrav obrok hrane, si kupiti nekaj, česar ne potrebujemo … se ustavimo. Ko začutimo potrebo in praznino, ki se oglašata, se usedimo in globoko zadihajmo. Sprostimo se; svoje telo, misli in dušo ter samo dihajmo. Zamislimo si, da delamo po svoji stari navadi, nato pa se zavestno ustavimo. Vizualizirajmo si belo svetlobo, ki nas med globokim dihanjem obkroža in ki jo vdihujemo v svoja pljuča. Usmerimo svetlobo v praznino, ki jo ob opuščanju čutimo. Občutimo svoja čustva brez sramu, obsojanja ali krivde. Preprosto se zavedajmo, kaj se dogaja z nami in začutimo hvaležnost, ker nam angeli stojijo ob strani.

yogaKo se enkrat v mislih osvobodite svojih navezanosti in se osredotočite na dihanje, vendar si še vedno želite pogledati, kaj počne vaš bivši na facebooku, to nato storite. Nato pomislite, kaj vas je bolj osrečilo; angelska svetloba ali vtikanje nosu nekam, kamor ne sodi.

Z angelsko pomočjo lahko ustvarjamo pozitivne, nove navade, ki prihajajo iz našega srca. Zavedajte se moči sedanjega trenutka, vsakega diha, ki ga naredite. Zavedanje sedanjega trenutka je močna osnova za opuščanje razvad in ustvarjanje pozitivnih sprememb v naših življenjih. Zato se z mislimi in občutki vedno vračajte v sedanji trenutek in k zavedanju vsakega vašega diha. Ko začutite v sebi ljubezen in angelsko prisotnost, občutek praznosti izgine. V kolikor pa se ponovno vrne, misli znova usmerite v belo svetlobo in vizualizirajte angelsko pomoč.

Če se kljub vsemu ne morete otresti neke razvade, razumsko premislite, kaj vam vaša razvada prinaša v življenje. Destruktivni odnosi in slabe navade ne morejo biti del duhovne poti.Tu se resnično morate odločiti, kaj vam več pomeni.

Če želite opustiti čustva, navade, odnose, ki jih ne potrebujete več, bodite najprej do sebe pošteni. Sprostite se in vstopite v sedanji trenutek, sprejmite angelsko svetlobo v srce tam, kjer čutite pomanjkanje ljubezni. V mislih ta prazen prostor napolnite z ljubeznijo. Izdihajte negativna čustva in občutek praznosti. Vaše razvade so bile kratkotrajna rešitev občutka praznosti. Če se boste ob vsaki skušnjavi najprej umirili, zadihali in predihali težavo, jo boste na ta način rešili in se je osvobodili. Za to potrebujete samo pravi trenutek.

Osvobajanje od nezdravih navad je pravzaprav zdravljenje, napredovanje in razsvetljevanje življenja. Stare navade boste nadomestili z novimi, ki vas bodo osrečevale, navdihovale in izboljšale kot človeka. Delajte korak za korakom, ves čas popolnoma odkrito do sebe ter se vedno zavedajte moči sedanjega trenutka. Ne pozabite, da angeli ves čas čakajo, da jih pokličete na pomoč. Poskusite.

Če vam je današnji blog všeč, lahko svoje izkušnje in misli delite z mano na moji strani facebook .

Slikovno gradivo: www.sivashaktiyogabangalore.blogspot.com, www.acelebrationofwomen.org, serooon1.deviantart.com

10 komentarjev

 1. Gaja pravi:

  Opustiti eno razvado je težko.Kaj ko jih imaš en kup, ne veš kje bi se jih lotil. V resnici zveni precej kruto,da so razvade “polnilo” naše praznosti.Po drugi strani pa rešitev obstaja in je del poti ki jo prehodimo ko se odločimo za nekaj več.
  Ampak tudi če se želimo rešiti razvad zaradi nekih drugih razlogov, mislim da je zgoraj opisan postopek uporaben. Ker vedno ko nas nekaj “potegne” k razvadi, ne doživljamo sedanjega trenutka. Tam nekje lebdimo in se prepuščamo neki želji za katero ne poznamo niti vzroka.
  Pohvale k blogu ker je praktičen v svojih duhovnosti 🙂

 2. Vita pravi:

  To pa je en zalo uporaben nasvet, kako začeti opuščati stvari, ki nam ne služijo več. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem počela stvari iz stare navade. Sploh nisem razmišljala zakaj nekaj počnem.V resnici je šlo za razvado brez katere sem si verjela, da ne morem živeti…No, sedaj gledam na to drugače in sem pripravljena očistiti svoje življenje.

 3. Paličica pravi:

  Poglavje z razvadami je res naporno. Ko se ga enkrat lotiš se ti zdi, da gre za vrečo brez dna.
  Tej nasveti se mi zdijo zanimivi. Jih bom vključila v svoj program osvobajanja. Sporočim kako se bodo obnesli.

 4. Miha pravi:

  Nobena pomembna stvar se ne zgodi kar sama. Brez muje se tudi čevelj sam ne obuje.Tako je na žalost tudi z nepotrebnimi navadami.

 5. Ketu pravi:

  Kot kadilec sem preizkusil zgornji predlog.Ko sem občutil potrebo po cigareti sem se usedel in začel dihati, predihovati tudi iskati belo svetlobo. Osredotočil sem se na tukaj in zdaj. Želja je bila hudo močna, a sem začutil neko moč, s katero sem se odrekel eni cigareti.Da me ne bi kdo napačno razumel, ko se mi je naslednjič zluštalo sem si jo prižgal, a ko sem prosil v mislih za pomoč, sem moč v sebi našel.Sistem deluje, sedaj gre samo za odločitev. Naslednjič se bom odrekel dvema cigaretama v enem dnevu. Težava je v strahu, kaj bom počel, ko ne bom kadil 😉

 6. Angel pravi:

  Ste me prav nasmejali, Ketu z vašo odkritostjo 😀
  Vse razvade so odveč in vsake, ki se je rešimo, je veliko.
  Nikoli nisem gledala na razvade kot na polnjenje notranje praznine.Sedaj pa se mi zdi to prav realno in ko se malo zamisliš nad sabo … hmmm, koliko jih je!

 7. Vesna pravi:

  Pisano na mojo kožo. Kot bi brala o sebi. Velikokrat delam stvari, ki mi jih ni treba. Ohranjam odnose, ki so za na smetišče pozabe.Najbolj žalostno je to, da z njimi res polnim luknjo ki jo drugače ne znam. Prav zadelo me je, ko sem to prvič prebrala.Potem sem poskusila kot Ketu pred mano z dihanjem in z angelsko pomočjo in tako kot on začutila moč, ki je prej nisem občutila.Sedaj imam občutek, da lahko kaj naredim na sebi.Hvala.

 8. Ela pravi:

  Strinjam se z vami. Premalo se zamislimo, zakaj delamo stvari, zakaj polnimo naše luknje z razvadami.
  Odmaknimo se navadam in jih nadomestimo z ljubeznijo.To je bistvo uspešnega oblikovanja osebnosti.

 9. Nina pravi:

  hvala za ta blog. Sem veliko razmišljala o njem. Poskusila sem uporabiti dihanje in zavedanje sedanjega trenutka, ko me je zagrabilo da bi storila neko nepotrebno stvar, ki jo stalno ponavljam z navade. Sedaj sem veliko bolj pozorna na to kar počnem in zdi se mi, da sem začela obvladovati določena nagnjenja.Res hvala za nekaj na videz malega, kar je v mojem življenju veliko.

 10. Tujka pravi:

  To je pa zelo težko. Si ne predstavljam da bi tako začela reševati razvade.Človek se vsaki dan nauči kaj novega. To je pa najboljše kar sem zadnje čase prebrala.

 11. […] si, da so med vami in vašim ciljem določeni koraki, ki jih morate prehoditi. Višanje vibracij, čiščenje starih navad in ustvarjanje pozitivnih misli so eni izmed pomembnejših. Ko se vam ponavlja angelsko število 3 […]