Moj blog

14. november, 2022LOVILEC SANJ

Drage sestre in bratje, lovilec sanj je magičen predmet, ki usmerja energije okoli vas; v svojo mrežo lovi tiste pozitivne, medtem ko prežene tiste negativne. Ne spreglejte moči svetih predmetov okoli vas in ne podcenjujte njihove moči.

Lovilec sanj izhaja iz poduhovljene kulture ameriških domorodcev. Posebej je povezan z miti plemenom Cheyenne (Šajeni) in Lakoto, ki sta živeli med seboj zelo blizu.

Namen lovilca sanj je, da odganja škodljive sanje ali tiste sanje, ki blokirajo duhovno rast njihovega lastnika. Vsak Indijanec je ob svojem rojstvu prejel v dar svojega nosilca sanj, ki ga je moral obdržati vse svoje življenje ter ga sam okrasiti tako, kot mu je bilo bolj všeč. Na ta način je magična moč lovilca sanj rasla in se razvijala – skladno z odraščanjem svojega lastnika.

Lovilec sanj je sestavljen iz obročka iz vrbovih vej, kar predstavlja ciklus življenja. Mreža »lovi« sanje; tiste dobre usmeriti v nitko s kroglicami, ki predstavljajo Naravo. Tiste škodljive pa usmerja v ptičje perje, ki jih ponesejo daleč stran.

Obstajajo različne legende o lovilcih sanj. Tista manj znana pripoveduje o deklici z imenom »Svež oblak«, ki se je pritožila svoji mami, »Zadnjemu vzdihu večera«, da jo prihaja ponoči kljuvati črn ptič in jo košček za koščkom kljuva, vse dokler je ne pride rešiti mama, ki je lahka kot zrak in ga nato prežene.

Mam ji pove, da so tisto, kar deklica vidi ponoči, samo sanje in da je črni ptič samo senca, ki jo pride rešiti. Hčerkica ji odgovori, da jo je kljub temu strah in da si želi videi samo bele sence, tiste dobre sence.

Zato si je mama izmislila okroglo mrežo, ki bi lovila ponoči hčerkine sanje. Predmetu je upihnila magično moč, tako da je lahkoprepoznal dobre sanje, ki so koristile k duhovni rasti, kakor tiste slabe, ki niso imele pomena ali so bile varljive. Zatem je Zadnji vzdih večera naredila ogromno lovilcev sanj ter jih obesila nad vse zibelke dojenčkov v njeni vasi. Ko so otroci odraščali so svoje lovilce sanj krasili z ljubimi predmeti in njegova magična moč je rasla z njimi.

Vsak član tega plemena je obdržal ob sebi svojega lovilca sanj vse življenje in tako je lovilec sanj postal sveti predmet, ki je predstavljal moč in modrost.

Legenda o lovilcu sanj plemena Lakota je malo drugačna. Le-ta pripoveduje, da je imel v antičnih časih stari šaman na vrhu gore vizijo. Prikazal se mu je Iktome, velik učitelj modrosti, v obliki pajka in z njim spregovoril v svetem jeziku. Povedal mu je, kako potekajo življenjski cikli; od ranega otroštva do najstništva, vse do zrele dobe. Ko ostarimo, morajo skrbeti za nas enako, kot ko smo bili otroci in prav s tem se življenjski cikel zaključi. Medtem ko mu je pajek to pripovedoval, mu je vzel iz rok obroč iz vrbovih vej, ki ga je imel modrec ob sebi in ga okrasil s ptičjimi peresi in konjevo grivo, na katero je postavil majhne kroglice. Znotraj kroga je stkal mrežo in mu razložil:« V vsakem življenjskem obdobju, so okoli nas različne energije, tako dobre kot slabe. Če boš sledil dobrim energijam, te bodo peljale v pravo smer, če boš sledil slabim, te bodo peljale v napačno smer in to ti bo lahko škodilo«.

Ko je zaključil svoj govor, mu je podaril obroček iz vrbe in mu rekel:« Mreža je popoln krog z luknjo v njegovi sredini, uporabi jo v pomoč tvojemu ljudstvu, da bo doseglo svoje cilje, uporabljalo dobro svoje zamisli, ki bodo prišle iz njihovih sanj in vizij. Če boste verjeli v Wakan Tanko, bo mreža zadržala vaše dobre vizije, medtem ko se bodo tiste slabe izgubile v centralni luknji«.

Stari šaman je nato prinesel svojemu ljudstvu lovilca sanj in ga obesil na vhod svojega doma, da bi pred od tam filtriral sanje in vizije. Tiste dobre so ujete v mrežo, medtem ko tiste slabe zdrsijo ven iz centralne odprtinice – za vedno.

Čeprav tako različni med seboj pripovedujeta obe zgodbi o magičnosti tega izjemnega predmeta, ki tudi iz alkemičnega in simbolnega zornega kota nosita enak pomen.

Premislite dobro, kako si lahko v življenju pomagate z močjo simbolov in energij.

19 komentarjev

  1. Tina pravi:

    Koliko stvari bi se morali naučiti od ameriških domordcev … toliko ene modrosti in duhovnosti … pivezanosti z zemljo … hvala za prelep blog, ki mi je dal udejo kaj podariti za te praznike ❤❤❤
    P.s.: Seveda jih bom vse izdelala sama ?

  2. Petra pravi:

    Hvala zelo zanimive zgodbe. Tudi mene se spodbudila, da se aktiviramo z lovilci sanj ???

  3. Nina pravi:

    Hvala za stalno širjenje obzorij. Drugo zhodbo sem poznala, prve pa ne. Mene se je veliko bolj dotaknila mala deklica in njena mamica ??

  4. Miha pravi:

    Tudi meni je bila znana samo druga zgodba, medtem ko je prva veliko bolj simbolična in mistična. Hvala ker siriš na vse povsod!

  5. Luna pravi:

    Hvala za prelep zapis. Moč posvečenih predmetov je resnično neskončna ???

  6. Katja pravi:

    Hvala zelo zanimivo ❤

  7. Zvezda pravi:

    Hvala za božajočo zgodbo, ki odpira srce.
    Tvoja lovilca sanj sta čudovita ?

  8. Hana pravi:

    Hvala. Obe zgodbi sta zanimivi. Priznam, da nisem vedela, kaj pomenijo peresca in perlice. Tudi jaz verjamem v moč, ki jo imajo nekateri magični predmeti ?

  9. Kaja pravi:

    Hvala ?
    Zelo lepa zgodba ?

  10. Ivo pravi:

    Hvala za indijansko modrost

  11. Nika pravi:

    Tudi zame dobrodošla kot ideja za letošnja darila. Hvala ker širiš dobro ??

  12. Vera pravi:

    Hvala za zelo lepo predstavitev lovilca sanj. Mojega sem podarila svojemu sinu, a vidim da bi mu ga morala kupiti ali narediti čisto novega. Hvala za vse ???

  13. Pinka pravi:

    Hvala za čudovite zgodbe ?

  14. Balonček pravi:

    Obe zgodbi sta izjemni za dušo in razumevanje pomena duhovnosti v vsakem življenju!
    Čudovito darilo za nežne duše

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.