Moj blog

31. marec, 2022ŠIRJENJE ZAVESTI

Drage sestre in bratje, širjenje zavesti je nujno, sploh v času, ki ga živite. Vedno več ljudi »živi« svoje življenje v svojih skrbeh, željah in strahovih, živi samo v svojih mislih in se v nobenem trenutku ne ustavi v sedanjosti.

V svojih blogih pišem veliko o širjenju zavesti, a nisem vedno prepričana, da vsi prav razumejo o čem govorim. Sama razumem zavest kot jasno zavedanje sebe in svojega življenja, kot stalno čuječnost. Živeti zavestno pomeni biti ves čas prisoten, z mislimi in s srcem. Človek z zavestjo točno ve, kaj se dogaja v vsakem trenutku njegovega življenja, medtem ko moderni človek vas čas misli na svoje obveznosti, želje, potrošnjo, skratka ves čas živi nekakšno mentalno zmedo, iz katere ne zna izstopiti. Svoje življenje živi brez da bi bil zares v njem »prisoten«.

Pomislite, koliko časa vam vzamejo misli, ki so vezane na preteklost, koliko na prihodnost in koliko na sedanjost. Koliko energije vam vzamejo zamere, ponavljanje različnih zgodbic v vaši glavi, koliko skrbi? Zavestno bivanje vam omogoča, da se osredotočite na sedanji trenutek in se sprostite v svojem bivanju. Preko zavestnega bivanja izboljšujemo svojo komunikacijo, odnose, kakor tudi zmanjšujemo stres v svojem življenju.

Širjenje zavesti je antična znanost, čeprav nosi v sebi otroško igrivost in preprostosti. Uporabljali so jo v duhovni alkimiji za notranjo transformacijo. Z znanstvenega vidika vnašamo preko prebujene in jasne zavesti v svoje življenje mir, postanemo čuječi v svojem telesu in si krepimo svoje zdravje.

Čeprav je jasna zavest nujna za kvalitetno življenje, se ljudje hitro naveličajo in zgubijo zanimanje za delo na sebi. Skratka čuječnost in široka zavest zvenita zelo lepo v teoriji, malo manj pa v praksi. Mnogim se zdijo vaje za širjenje zavesti preveč zahtevne. Pravijo, da jih zaradi pomanjkanja časa ne morejo vključiti v svoje življenje. A prav ti ljudje imajo največjo potrebo po tem, da razširijo svojo zavest; njihov um je kot nemirna opica, ki skače iz ene misli v drugo in jih popolnoma ločuje od sebe.

Najučinkovitejši način za jačanje in širjenjem zavesti je meditacija. Obstaja ogromno vrst meditacij, a za širjenje zavesti je vsaj zame najboljša tista budistična, ki temelji na aktivni meditaciji, kjer kontroliramo svoje misli in se koncentriramo na občutke lastnega telesa. Te vrste meditacije bosta našli pod imenom shamatha in mahamudra.

A zato da se bosta naučili jasne zavesti, boste morali vnesti v svoje delo strast. Brez strasti boste ostajali hladni in se s časom oddaljili od vaše odločitve, da boste razširili svojo zavest. V sebi boste morali najprej prebuditi ogenj, ki vas bo vodil do vaše izpolnitve.

Ob meditaciji, ki je sicer najboljše orodje za širjenje zavesti, obstajajo še drugi bolj enostavni načini, kako jo okrepiti in povečati. Prvi je vsekakor ta, da začnemo vse stvari početi počasneje. Jejte počasi, dihajte počasi, hodite počasi, gibljite se počasneje: navadite se na počasnejši ritem vašega telesa. Poskusite početi vse počasi vsaj eno uro v dnevu. Ne verjemite, da vam bo zaradi tega zmanjkalo časa za druge stvari. V resnici boste prav zaradi tega naredili več stvari z manj napora.

A če še vedno dvomite v to, da bi lahko znotraj delavnega dne lahko eno uro vse počeli počasi, si lahko izberete samo eno dejavnost v dnevu, ki jo izvajate počasi. Recimo da začnete hoditi počasi. Verjetno je, da vas bo ta upočasnjenost na eni točki znervirala, a bo hkrati tista, ki vam bo o omogočila čuječnost in jasno zavest nad tem, kar zares počnete in od kod izvirajo naša čustva.

Še en zelo dober način kako priti do širše zvesti je samoopazovanje lastnega telesa. Koncentrirajte se na en del vašega telesa, recimo desno dlan in občutite, kaj resnično čutite na tem področju. Zaradi tega, ker živimo vas čas znotraj naših misli in ker dovolimo, da nas skozi dan vodijo skrbi, želje ali strah, izgubljamo stik s svojim telesom. Namenite vsak dan 10 minut, da najprej začutite svoje telo po kosih, zaključite to vajo tako, da v enem trenutku začutili vse svoje telo naenkrat. To vam bo odprlo vrata v čisto novi svet.

Še ena koristna vaja za širjenje zavesti je ta, da vsak dan v tednu namenite enemu čutu. V ponedeljek bodite ves dan pozorni na okus, v torek na vonj, v sredo na tip itd. Ne pozabite nameniti enega dneva v tednu niti vaši intuiciji! Ne predstavljate si, koliko »življenja« boste vnesli na ta način v svoj teden in hkrati močno ojačili vaše zavestnejše bivanje.

Človekov prvi in instinktivni način, da širi svojo zavest je v povezovanju z naravo. Sprehod v naravi in odprto opazovanje narave nam širi misli in zavest. To je v resnici najlažji in najbolj naravni način za širjenje zavesti. Ne predstavljajte si, kako se vam krčijo misli in zavest, ko se zapirate v prostore in ko se odpovedujete povezovanju z naravo.

Čudovit način je tudi meditacija v naravi. Meditacija v naravi pomeni občutiti svoja stopala in čisto vsak gib znotraj vašega sprehoda. Zavestno stopanje in občutenje zemlje, trave, suhega listja, … pod lastnimi stopali je enkratno doživetje, ki je na razpolago vsem, a ki ga malokdo uporabi za širjenje svoje zavesti.

Načinov za širjenje zavesti je pravzaprav ogromno, med njimi je tudi pisanje dnevnika hvaležnosti. Poskusite se z ognjem v srcu odločiti, da boste svoje življenje živeli vedno tukaj in sedaj.

16 komentarjev

 1. Pika pravi:

  Hvala za vse tvoje nasvete in vodstva. Vse je res kar pišeš. Včasih zmanjka čas, drugič volja … in tretjič je prepozno: življenje nam zdrsne iz rok. Neko življenje, za katerega nismo imeli nikoli časa, da bi se ustavili in ga “doživeli”.

 2. Zvezda pravi:

  Hvala za vse tvoje delo. Marsikdo se bo zamislil in upam ‘prebudil’. Meni je ta ideja, da počnem stvari počasi in zavestno zelo všeč. Hvala iz ♥️

 3. Tina pravi:

  Hvala za pravo besedo v pravem trenutku ❤❤❤

 4. Sara pravi:

  Hvala hvala hvala 🧡🧡🧡

 5. Vera pravi:

  Čudovito napisano. Čuječnost je leoa v teoriji, a je ni lahko doseči 🙏😇

 6. Katja pravi:

  Čudovito vodstvo za širšo zavest 🤍

 7. Miha pravi:

  Prebivati v sedanjem trenutku je umetnost. Včasih je bilo nekaj najbolj naravnega. Hvala za odlične nasvete!

 8. Mojca pravi:

  Hvala za vse nasvete ki jih daješ 🙏
  Ostati čuječen je kot pišeš v teoriji nekaj čudovitega, a ko se znajdeš sredi stresa je nekaj z drugega planeta …

 9. Nataša pravi:

  Preprosto tukaj in sedaj 🙏

 10. Angel pravi:

  Ostati zavestne pri vsem, kar počnem ne nič drugega kot izkusiti vsak trenutek mojega življenja 🐞

 11. Veronika pravi:

  Hvala za vso tvoje znanje in modrost 🙏

 12. Mitja pravi:

  Biti prisoten, čuječ ali širiti svojo zavest …konec koncev je to nekaj, kar so našli dedki počeli naravno, mi pa smo vse to izgubili zaradi ‘naprednega sistema’.

 13. Luna pravi:

  Hvala ti 🙏

 14. Nensi pravi:

  Krasna razlaga 💛💛💛

 15. Petra pravi:

  Hvala za 😇 vodstvo

 16. Nasja pravi:

  🙏💜

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.