Moj blog

30. november, 2021EGO KOT BLOKADA PRI OSEBNI RASTI

Drage sestre in bratje, nezdravi ego predstavlja veliko oviro pri osebni rasti, saj ves čas išče bližnjice in izgovore, zakaj ne smemo izstopiti iz svoje cone udobja. Proti bolnemu egu se ne smete bojevati, edina možnost, da se osvobodite od njega je ta, da se miselno ločite od njega.

Naš ego, s katerim v duhovnosti označujemo naš lažni glas, je tisti glasek v naši glavi, ki ves čas išče cono udobja in izgovore, zakaj se nam ne splača spremeniti oz. kako poiskati najlažjo pot do izpolnitve želja. Cona udobja ja zanj pravilo, pa čeprav je t.i. udobje največkrat za posameznika zelo neudobno. Mnogim je blizu misel: raje ostanem z nečim, kar mi ni všeč, a to poznam, kot pa poskusim nekaj novega, za kar ne vem, če mi bo všeč. To je tipična misel izkrivljenega ega.

Na svet smo prišli živeti življenje, raziskovati in se preizkušati – kar je v globokem konfliktu z bolnim egom.

Zanimivo da se ego in intuicija nahajata v našem telesu zelo blizu; v naši glavi malo pod lasiščem za našim vratom. A danes ne bom pisala, kako prepoznati glas ega od glasa intuicije, temveč kako je napačno oblikovan ego vzrok, zakaj ne zmoremo spremeniti našega življenja, pa čeprav si tega neskončno želimo.

Ego manipulira naše misli, predvsem vpliva na občutek lastne vrednosti, ki jo družba povezuje z uspehom, denarjem in ostalimi infantilnimi merili. Infantilni zato, ker naša vrednost ne zavisi od tega, koliko zaslužimo in kakšno izobrazbo imamo, temveč od čisto nečesa drugega – naše zavesti, ozaveščenosti in povezave z lastnim srcem.

Pravilen občutek lastne vrednosti nas vodi skozi življenje brez strahu pred neznanim, medtem ko je nezdrav ego tisti, ki želi ves čas ostati na področju znanega in udobnega. Spodbuja nas, da opustimo vse, kar nas bi lahko pripeljalo do spremembe. Ego je strokovnjak v iskanju opravičil, zakaj nečesa ne narediti. Ego si želi, da ostanemo ves čas isti in da ne snamemo niti pred sabo maske, ki nam jo je na obraz prilepila družina in družba. Ego je mojster v zbujanju dvomov, zakaj nečesa ne narediti.

Preprost preizkus, koliko je vaš ego zdrav, je recimo dieta, za katero se odločite in ji oz. ji niste sposobni slediti. Bolj kot znate slediti svojim odločitvam, bolj zdrav ego imate. Večkrat ko fantazirate, kaj vse boste naredili in tega ne izpeljete do konca, bolj šibka je vaša volja in večjo moč ima nezdrav ego.

Ob napačno oblikovanem egu začnemo dvomiti, ali smo sposobni izpolniti naše poslanstvo in vse ostale cilje. Mnogi v življenju obupajo zaradi tega glasu in se odpovejo vsemu, kar jih bi lahko pripeljalo do njihovega cilja.

Nezdrav in z ljubeznijo šibek ego nas vodi v izključno en zorni kot gledanja našega sveta. Iz njega nismo sposobni izstopiti. Ne dovoli nam, da pogledamo na neko situacijo iz drugega zornega kot. Vse to nas s časom pelje v negativne misli in v to, da ne prepoznamo več smisla v svojem življenju. Začnemo se identificirati z negativnimi mislimi, za katere niti ne vemo, kako smo prišli do njih.

V takšnih situacijah se moramo zavedati, da mi nismo ta naš negativni notranji jaz. Naš pravi jaz je radosten, živahen, želi si odkrivati svet. Zato si morate v takšnih trenutkih najprej dopovedati, da vi niste vaše misli. Napaka, ki jo ljudje v večini delajo je ta, da se identificirajo s svojimi mislimi.

Veliko ljudi pride do točke, ko ne prenese več teh misli in se vpraša, kaj se pravzaprav dogaja z njimi. Ego je takrat zelo glasen. V takšnih trenutkih lahko pomaga, da se ustavimo in se nasmejimo sami sebi in si rečemo: »Dragi moj, ti se lahko ob tem zabavaš, jaz pa niti malo ne.« Nezdrav ego boste začeli izničevati, ko se mu boste začeli smejati in posmehovati. Ne pozabite, da ko se upirate egu, ga samo krepite.

Drugi način, kako se osvoboditi od bolnega ega, je tiho opazovanje lastnih misli, dokler se ne porazgubijo. Opazujte svoj ego, svoj lažni jaz kot bi opazovali norca. Z norcem se ne bomo kregali in ga ne bomo prepričevali v lasten prav. Naučite se samo opazovati lastne misli, brez da se z njimi identificirate. Če uspete priti do tega, ste vaš bolni notranji glas premagali in se osvobodili od njega.

Ob tem vam lahko pomagajo Angeli, samo prositi jih morate za to in vztrajati in vztrajati.

10 komentarjev

  1. Petra pravi:

    Vsi tvoji blogi so mi zelo všeč, a tej zadnji se mi zdijo da govorijo prav o meni. Šibka samopodoba je moja največja blokada. Moj ego želi zadovoljiti vse okoli mene, samo mene ne.
    Hvala za stalno vodstvo ?

  2. Miha pravi:

    Vsekakor je ego ena glavnih blokad za osebno in duhovno rast. Meni je zelo všeč nasvet, da se mu ne upiramo ampak se mu nasmejimo! Hvala ti!

  3. Nika pravi:

    Hvala za vodstvo ♥️??
    Ga neskončno potrebujem ?

  4. Vera pravi:

    Hvala za pomoč ❤️❤️❤️
    Moj ego je šibak in podleže prevečkrat drugim. Zdaj ga bom malo pohecala, pa poglejmo kaj bo naredil ?

  5. Mitja pravi:

    Super napisano, H V A L A !

  6. Jana pravi:

    Verjamem, da nam lahko pomagajo tudi angeli če si tega močno želimo in če verjamemo v to kar počnemo.
    Hvala

  7. Luna pravi:

    Hvala za tvoje vodstvo ♥️

  8. Ketu pravi:

    Ego kot vzgoja in kot sheme razmišljanja so prav gotovo največje ovire pri osebni rasti.

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.