Moj blog

26. november, 2021LAŽNA DUHOVNOST

Drage sestre in bratje, lažna duhovnost se v tem svetu preveč meša s tisto pravo. Samo ko uspete pogledati duhovnost z vašimi notranjimi očmi, brez filtrov želja in strahu, jo boste lahko zares prepoznali.

Splet je poln posnetkov in strani raznih infulencerjev, ki širijo lažno duhovnost ovito v »pozitivne vibracije«, kjer nas negativne misli in energija ne morejo doseči. V kolikor ne živite izolirani ali na Luni, to seveda ni mogoče. Skozi lažno duhovnost posamezniki samo širijo recept, ki nam preprečuje, da bi kdaj odrasli in spoznali, kdo v resnici smo. Izogibati se težkim situacijam vodi samo v čustveno otopelost in v nobeno osvoboditev. Ali vam je všeč ali ne, najtemnejši deli našega življenja so tisti, ki nam omogočajo pravo osebno in duhovno rast. Koliko je lahko duhovno osvetljena oseba, ki vam svetuje, da se temu izogibate?

Trenutki, ko nas prevzame jeza, frustracija, razočaranje, sram, ljubosumje, zavist ipd. so samo priložnosti, ki nam kažejo, kje smo zares blokirani pri naši duhovni in osebni rasti. Prav takšni trenutki nam z neverjetno jasnostjo kažejo, kje se natanko nahaja naša težava. Zakaj jih bi zavračali, če želimo rasti in se osvoboditi?

Vsa naša čustva nam ponujajo možnost, da se nekaj iz njih naučimo. Bolečina, konflikt, depresija, anksioznost ali sovraštvo so poti osebne rasti in poti sprememb. Prav preko teh čustev lahko spoznamo del sebe, pa čeprav nas drugi prepričujejo, da tega ne bi smeli narediti. Spomnite se, prav boleče izkušnje so v resnici tiste, ki nam pomagajo premagati čustvene in duhovne blokade.

Lažna pozitivnost je v resnici zelo nevarna. Motivirati depresivno osebo, da se začne koncentrirati samo na pozitivne aspekte v svojem življenju, bo takšno osebo pripeljalo samo v globljo depresijo. Iskanje pozitivnih aspektov ji bo začelo zbujati občutke krivde, ker ne bo uspela izstopiti iz svojega psihičnega stanja. Depresivna oseba bi morala s pomočjo pravega vodnika raziskovati vse odtenke svojega življenja. Duhovni učitelj mora takšno osebo razsvetliti z občutenjem njenih pravih čustev in preko razumevanja, kaj vse v življenju jo je pripeljala do depresije.

Veliko lažje je živeti z lažno pozitivnostjo kot se soočiti z žalostjo.

Za vsako zdravljenje in duhovno rast se moramo soočiti s svojimi čustvi in jih razumeti, nikakor pa jih tlačiti in zanikati. Včasih nam lahko samo tretja oseba pomaga razumeti, od česa v resnici bežimo oz. nas pripravi, da se soočimo s tem, česar se bojimo.

Prijatelji in ljubljene osebe nam pri tem na žalost ne morejo pomagati, ker so čustveno vezani na nas; kot veste postavljajo čustva poseben filter pri zaznavanju drugega. Prav zato potrebujemo kot duhovnega učitelja osebo, ki je odmaknjena in ni vezana na naše vsakdanje življenje. Nato pa moramo stopiti skozi proces integracije vseh naših čustev, tako pozitivnih kot negativnih.

Včasih se moramo samo odpreti vsem tem čustvom, opazovati bolečino ali zavist brez da bi poskusili spremeniti to, kar živimo. Nato je treba najti kraj v telesu, kjer se ta čustva kopičijo. Fizično napetost, ki jo povzročajo negativna čustva, moramo nato ozavestiti in sprostiti.

Šele ko si bomo dovolili občutiti in živeti z vsemi čustvi, ki jih nosimo v sebi, bomo začeli zares živeti. Biti človek pomeni tudi, da se soočam z bolečino. Ni svetlobe brez teme, ne radosti brez trpljenja. Če ne občutimo vseh svojih čustev, ne bomo sestavili nikoli sebe kot celote.

Če bežimo pred nekaterimi čustvi ali če živimo v lažni pozitivnosti, si sami režemo stran del svojega življenja. Ko pa se ustavimo in »počastimo« težka čustva, pridobimo priložnost, da zaživimo v polnosti in integriramo vse svoje razdrobljene dele v celoto. Negativna čustva nas bodo zasledovala, dokler se z njimi ne bomo soočili.

Naslednjič, ko vas prevzame negativno čustvo, najsi bo to strah, jeza ali bolečina, se ustavite in poskusite ostati v miru nekaj trenutkov. V kolikor začutite, kje se fizično zbira to čustvo -običajno želodec, srce ali grlo- položite nanj roko in zadihajte globoko. V tistem trenutku počastite sebe kot človeka. Lahko da bo za trenutek čustvo naraslo kot val, a čez čas bo splahnelo v morje vseh vaših čustev.

Zelo pomembno je posedovati in obenem zavestno upravljati svoja čustva. Lahko da se vam zdi, da je nekdo sprožil negativno čustvo v vas, pa vendar je izvor vašega čustva znotraj vas. Če vas kdo užali, premislite, ali niste bili vi pred njim tisti, ki se niste dovolj spoštovali. Samo pomanjkanje spoštovanja do sebe lahko pripravi pravo “podlago”, da nas lahko nato nekdo užali.

Proces integracije zahteva, da sprejmemo vse dele, ki nas sestavljajo: dobre in slabe. Nikoli ne smete bežati pred negativni situacijami, ne smete jih niti zavrniti, zmanjšati ali se zatekati v lažno pozitivnost.

Odkrivanje in razumevanje sebe traja vse življenje. Zahteva popolno osvoboditev vseh mask, ki jih nosimo in konvencionalnega obnašanja, ki stremi k podredljivosti.

Življenje je neskončno popotovanje k svobodi, ki smo jo vedno imeli.

12 komentarjev

 1. Tina pravi:

  Hvala za današnji čudovit blog. Ne smemo se bati naših čustev. Tudi mene motijo vsi z narisanimi nasmehom na obrazu, življenje je mavrica različnih občutkov.
  Neskončna hvala 🧡🧡🧡

 2. Sara pravi:

  Iz srca hvala. Imaš prav, ko se počutiš na tleh je najslabše da se pretvarjaš da je vse v redu …
  🙏💙😇

 3. Nika pravi:

  Vse je res, bolj kot bežimo od svojih težav večje postanejo.
  Super si 😍

 4. Miha pravi:

  Hvala za petkivo vodstvo. Se popolnoma strinjam s tebo. Kdor ti predlaga, da zanikaš, kar čutiš, ti ne more pomagati!

 5. Jove pravi:

  Ali nam je všeč ali ne: vse je res kar pišeš.
  Meni pomaga da vem, da ima moje trenutno naporno obdobje veliko višji smisel kot sem ga sposoben prepoznati.
  Res je, da rastemo skozi vsa čustva in ne samo skozi ljubezen.

 6. Hana pravi:

  Lepo napisano kaj je lažna duhovnost 🙏💖

 7. Anemone pravi:

  Pravi blog ob pravem trenutku. Hvala 💜💜💜

 8. Teja pravi:

  Hvala 💚💛💚

 9. Kati pravi:

  Hvala ♥️♥️♥️

 10. Nensi pravi:

  Prave pozitivne misli morajo sloneti tudi na negativnih izkušnjah.
  H V A L A

 11. Mitja pravi:

  Odlično napisano

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.