Moj blog

6. april, 2021DUHOVNA ALI OSEBNA RAST?

Drage sestre in bratje, duhovna in osebna rast nista eno in isto. Pri duhovni rasti gre za rast »navzgor« k osvobajanju od vaše osebnosti, medtem ko gre pri osebni rasti za linearen razvoj, preko katerega izboljšujete vaše življenje in razumete sebe.

Danes se vsepovsod veliko govori o osebni in duhovni rasti kot da bi šlo za eno in isto stvar. Kar pa seveda ne drži. V kopici knjig, tečajev, video posnetkov za prebujenje, prerojenje, prenovo … skratka za vso industrijo različnih »pre-jev« pozabljamo, da je med duhovno in osebno rastjo ogromno razlik. Največje razlike najdemo v njunih »sredstvih, izviru in namenu«. Pomislite dobro.

Osebna rast se vedno začne od zunaj; preko različnih tečajev, knjig, delavnic, terapij, … da prepoznamo, kaj je tisto znotraj nas, kar »ne deluje pravilno« in preko različnih tehnik, orodij in načinov poskušamo priti do razrešitve vsega, kar povzroča nelagodje, bolečino in frustracije. Cilj osebne rasti je končen občutek notranjega miru in prenovitve.

Duhovna rast se ne začne zunaj nas, temveč znotraj nas in njena smer je vedno »navzgor«. Pri duhovni rasti gre za notranji klic, ki čaka, da ga prepoznamo, preizkusimo in živimo. Ta glas postaja vedno glasnejši, vse dokler mu ne začnemo slediti.

Osebna rast vodi do ozaveščanja sebe; spoznavanja sebe, naših sposobnosti, pa tudi omejitev, miselnih vzorcev, ki nam škodijo in ki nam otežujejo medosebne odnose – njen cilj je, da se izboljšamo oz. da postanemo »boljši človek«. Osebna rast nam pomaga osvetliti naš temen del.

Duhovna rast zasleduje isti cilj -torej postati najboljša varianta sebe-, a to ni vse, saj preko duhovne rasti iščemo predvsem novo perspektivo gledanja nase in na življenja. Preko duhovne rasti pridemo do tega, kar smo vedno bili, preko nje se naučimo delovati v skladu z našo naravo oz. Dušo, ki prebiva v našem telesu. Duhovnost je pot, kjer razčlenjujemo osebnost ter spoznavamo, kaj je naše in kaj ne. Duhovnost je vrnitev k jazu, ki je osvobojen vse mentalnih omejitev, torej jazu, ki odkriva svoje darove, jih sprejema in jih deli z drugimi.

Medtem ko vas skozi osebno rast lahko nekdo vodi, se duhovnosti ne more učiti. Lahko nam pokažejo načine, kako se doživi sebe, a doživetje sebe je nekaj edinstvenega, česar ni mogoče standardizirati v tehniko ali z orodjem.

Osebna rast lahko pelje k duhovni rasti in obratno, a prehoditi eno pot ne pomeni hoditi istočasno obeh. Zelo pomembno je vedeti, po kateri poti hodimo, saj bomo le tako lahko dosegli naš končni cilj.

Vsakič, ko se znajdete nasproti nove ponudbe o »rasti«, se morate vprašati: »Kaj je moja prioriteta?« Urediti del mojega življenja ali poiskati povezavo in osrediščenje, ki presega moje miselne vidike?

Razumevanje in ravnovesje nam lahko pomagata pri obeh vrstah rasti. Premalo se razmišlja o svojih resničnih ciljih, namenih in temu, kar počnemo. A brez razumevanja tega, bo naša pot vedno zelo kratka.

Blagoslov na vaši poti.

14 komentarjev

 1. Miha pravi:

  Hvala za še en odličen zapis. Res se oba pojma preveč mešeta med sabo in posledično je tu velika zmeda. Ljudje pravijo, da so duhovni a v resnici delajo samo na svoji osebni rasti- kar ni noč narobe. Dobro je razumeti in ločiti med sabo pojme, saj so potem cilji bolj jasni.

 2. Tina pravi:

  Hvala 💜
  Se strinjam z vsem kar piše. Obe poti se lahko prepletata, kar pa ni nujno. Meni se zdi bistveno razumeti, kateri je naš cilj in kakšna sredstva imamo da ga dosežemo.

 3. Kati pravi:

  Hmm, spet si mi dala za mislit! Mešam te pojme med sabo in mogoče zato ne pridem do cilja …
  Poklon in zahvala za tvojo pomoč 💚💚💚

 4. Vera pravi:

  Hvala, ker zmeri pomagaš.
  Zame je duhovna rast, absolutno duhovna rast z kričečim notranjim klicem 😅

 5. Aleja pravi:

  Hvala 🙏

 6. Nika pravi:

  Vsakič me presenetiš s kakšno temo. Tudi danes. O tem nisem nikoli razmišljala oziroma ker sem ena tistih ki verjetno meša te pojme.
  Razlika je očitna oziroma bistvo je vedno očem nevidno.
  Hvala 🙏

 7. Nina pravi:

  Hvala za zanimivo temo. Samo ti mi “odpreš misli” in mi pokažeš kako omejeno včasih živim 😉

 8. Mitja pravi:

  Zanimivo branje – premalo razmišljamo – premalo vemo – premalo delujemo!

 9. Zvezda pravi:

  Hvala, hvala, hvala 🙏

 10. Živa pravi:

  Hvala in še enkrat hvala.
  Človek ne more verjeti, da sem se prav včeraj spraševala o tem !

 11. Angelika pravi:

  Neskončna hvala za tvoje stalo pristajanje k mojemu “kotlu duhovnega znanja” 💜💜💜

 12. Petra pravi:

  Hvala za zelo zanimivo razlago 🙏
  Jaz se najdem kar na obeh poteh hkrati 😇

 13. Sever pravi:

  Hvala. Odlično napisano. Mislim, da je nujno da si vsak pri sebi razčisti kaj počne: raste osebno ali duhovno?

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.