Moj blog

30. marec, 2021ČUSTVENA ODVISNOST

Drage sestre in bratje, čustvena odvisnost v življenju je kot zlata kletka, ki je navidezno udobna, a v daljšem časovnem roku predstavlja nepremično točko, popolno osebno in duhovno blokado in nezmožnost za kakršno koli rast. Ko stopite v takšno kletko obstanete na isti stopnički vse dokler zares ne izstopite.

Medosebni odnosi predstavljajo za večino nas največji življenjski izziv. Temeljna težava medosebnih odnosov je čustvena odvisnost, o kateri bom danes pisala. Obstajajo tri osnovne vrste čustvenih odvisnosti, ki jih poznamo in zdravimo; prva je družinska čustvena odvisnost, druga je partnerska, tretja je družbena. Poglejmo na splošno, kaj to pomeni.

Družinska čustvena odvisnost predstavlja čustveno odvisnost od družine. Posamezniki, ki trpijo za tovrstno čustveno odvisnostjo, verjamejo, da so varni in stabilni samo v krogu svoje družine. Odvisni so od potrditve, ki jo najdejo znotraj nje. Takšna dinamika se gradi, ko starši vzgajajo otroke v nesamostojne osebe, ki so čustveno in ekonomsko odvisni od njih. Zapomnite si, da je baza vsake čustvene odvisnosti nizka samopodoba in nesamozavest, saj posameznik verjame, da brez podpore družine ali njenega posameznega člana, ne more uspeti in preživeti v življenju. Na žalost skoraj vsaka povprečna slovenska družina, ki si »deli streho« ali solidarno podporo, trpi za čustveno odvisnostjo. Ljudje, ki so čustveno odvisni od družine, se morajo recimo vsak dan slišati s svojimi sorodniki, od katerih so čustveno odvisni.

Prav tako velik problem predstavlja partnerska odvisnost. Tu gre za odvisnost od partnerja, ki je lahko tudi ekonomske narave. Takšen posameznik v manjši ali večji meri verjame, da ne more živeti brez svojega partnerja, to ustvarja znotraj zveze ljubosumje, pretirano prilagajanje in podrejanje. Tudi v tem primeru je nizka samozavest tista, ki ustvarja plodna tla za takšne zveze, ki pa so lahko med seboj različne. V določenih primerih je partner manipulativen in zavestno podreja drugega, v drugem je lahko odvisnost recipročna. Partnerske odvisnike je stalno strah, da bi izgubili svojega partnerja, ki predstavlja zanje tudi del njihove osebnosti ( to pomeni, da prevzemajo partnerjeve misli, okus in določene lastnosti, ki pa v resnici niso del njih).

Zadnja čustvena odvisnost, ki postaja vse bolj razširjena, je družbena čustvena odvisnost. Tu se posameznik podreja pričakovanjem družbe, njihovi potrditvi ali namišljeni kazni. V preteklosti smo lahko našli takšno odvisnost v frazi: «Kaj bodo rekli drugi?«, medtem ko se je z vsem večjim socialnim distanciranjem ta odvisnost prenesla na splet in spletna socialna omrežja. Danes bi lahko družbeno čustveno odvisnost merili z facebook-ovimi like-i ali kliki.

Največja težava vsake odvisnosti je popolno podrejanje lastne osebnosti in željá za včasih namišljena pričakovanja drugega/drugih. Večina ljudi pravzaprav v tem uživa, torej jim čustvena odvisnost predstavlja cono udobja, ki pa jim ne dovoli osebno (ne duhovno) rasti. Do tragedije pride, ko takšni posamezniki izgubijo osebe, s katerimi so vezani v medosebno čustveno odvisnost, takrat se jim podre svet in malokdo se po izgubi resnično pobere.

Prvi korak k čustvenemu osvobajanju je poznavanje sebe. Vem, da se ponavljam, a vsak pravi prvi korak k reševanju katerih koli življenjskih težav je poznavanje sebe. Temu so v večini namenjeni vsi moji blogi. Vsak, ki trpi za čustveno odvisnostjo, se prilagaja in podreja, to pa pomeni, da pozablja nase, na svoje potrebe, pa tudi vrednote – ter posledično pozablja, kdo v resnici je. Naučiti se moramo imeti rade, početi stvari, ki nas osrečujejo in preko tega razvijati empatijo do sebe, ki jo v čustvenih odnosih poznamo samo za druge.

Strahu pred osamljenostjo se bomo začeli osvobajati, ko bomo znotraj takšnih odnosov začeli izražati lastno mnenje, reči magično besedo »ne« in ohraniti svojo osebnost.

Drugi korak za osvoboditev čustvene odvisnosti je stopiti iz svoje cone udobja. To velikokrat pomeni izgubiti določene ekonomske ugodnosti ali praktično pomoč drugih. Prav zato je treba postati v življenju samostojen; vaš obstoj ne sme biti odvisen od drugih; iz odvisnosti se moramo naučiti bivati v soodvisnosti. Sami morate znati proizvesti sredstva za vaš obstoj in bivanje. A to boste lahko naredili samo, če boste izstopili iz vloge žrtve. Brez tega se ne boste mogli nikoli osvoboditi nobene vrste odvisnosti. Naj zveni še tako nenavadno, a ekonomska samostojnost je osnova za vsako duhovno rast.

Čustvene odvisnosti so različne vrste in različnih stopenj. Predstavljajo pa vsekakor eno večjih ovir do srečnega in mirnega življenja. Prvi koraki so znani, naslednji se jim priključijo avtomatsko, ko zakorakamo sami proti svobodi.

15 komentarjev

  1. Jana pravi:

    Najprej hvala za globok in zelo uporaben blog. Vsak trpi za vsaj eno vrsto čustvene odvisnosti. Živimo v družbi, ki nas vzgaja in vodi v čustveno odvisnost. Je en večjih preoblemov naše družbe.
    Hvala tudi za vodstvo ?

  2. Klara pravi:

    Tudi zame so medosebni odnosi najtrši oreh kar jih imam. Po prebranem lahko samo pokimam, da spadam v čisto vse tri skupine. V teh odvisnosti trpim in na žalost predstavljajo mojo edini comfort cono – tako kot pišeš.
    Zdaj zares razumem, zakaj se iz teh odvisnosti ne morem premakniti – ker si ne želim ?
    Hvala ker res POMAGAŠ.

  3. Sara pravi:

    Hvala ❤❤❤
    PS: Spet mi bereš misli ?

  4. Miha pravi:

    Spet en zelo zanimiv blog, ki odpira kup vprašanj! Odvisnost, soodvisnost, neodvinost … RAVNOTEŽJE V ODNOSIH.
    Hvala ti za neverjeten nabor odlično obdelanih tem, ki jih uspeš tedensko predstaviti in ki pomagajo vsem, da izboljšajo sebe in svoje življenje.

  5. Petra pravi:

    Neskončna hvala ?

  6. Nikita pravi:

    Nekako razumem, da sem odvisna od svojega partnerja in zakaj. Ne uspem razumeti, zakaj OSTAJAM čustveno odvisna od svoje družine s katero ne želim imeti preveč stikov …
    Hvala za tvoje prečudovito delo ???

  7. Pinka pravi:

    Hvala za današnji blog. Medosebni idnosi so velik izziv, predvsem zato ker o njih vemo tako malo ?
    Hvala za tvojo luč ?

  8. Teja pravi:

    Se strinjam z Mihom. Hvala za tedenske bloge, ki nam pomagajo pri spoznavanju sebe in širijo zavest?. Najtežje je zgoraj omenjene odvisnosti sploh zaznati pri sebi kaj šele jih začeti osvobajati…zaznavanje pri drugih mala malica ?

  9. Vera pravi:

    Hvala za eno pomembnejših lekcij, katere imam sedaj na pladnju ?

  10. Zvezda pravi:

    Po včerajšnjem branju sem se o tej temi pogovorila s svojim partnerjem (ki zelo očitno trpi za čustveno odvisnostjo s svojo mamo). Zanimivo kako je vse zanikal in niti približno razumel kako je odvisen od nje.
    Tako da čestitke vsem, ki ste dovolj odkriti in si priznate – saj je to prvi korkak k ozdravljenju …
    Hvala za vse ?

  11. Mitja pravi:

    Se strinjam z Zvezdo: tisti, ki so najbolj čustveno odvisni od drugih bodo prvi zanikali svojo odvisnost … poznavanje sebe je ključ do osvoboditve.
    Zelo dober blog!

  12. Veronika pravi:

    Hvala za enkraten bolg. Meni je pomagal prepoznati čustveno odvisnost od družine. Nikoli nisem mislila, da jo imam.

  13. Jove pravi:

    Ni si lahko priznati čustveno odvisnost na kateri sloni vse naše življenje. Je pa to pomemben korak k ozaveščanju, da se zavemo kako malo vemo o sebi, o svojem življenju in vlogi drugega/drugih v njem.
    Hvala

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.