Moj blog

3. december, 2019SVOBODNA VOLJA IN USODA

Drage sestre in bratje, svobodna volja in usoda sta sestri, ki se redko srečata. A ko se srečata, morate razumeti, da ima vedno prednost starejša sestra Usoda, ki uči svojo mlajšo sestro Svobodno voljo o potrpežljivosti in zaupanju … v njunega očeta … Življenje.

Bolj ko živim življenje z duhovne perspektive, bolj spoznavam, kaj je zares svobodna volja in kaj usoda ter kje se ena konča in druga prične. Tisti, ki verjamejo v usodo, ne vejo natanko, kam postaviti svobodno voljo, medtem ko tisti, ki verjamejo v svobodno voljo, se ne zavedajo točno, kakšno moč ima usoda. Med najpogostejšimi vprašanji, ki jih prejemam od bralcev, je namreč prav vprašanje, kaj je pomembnejše ali moč svobodne volje ali usoda oz. karma, kot jo tudi poimenujejo.

Ogromno ljudi misli in oblikuje svoj celoten obstoj na podlagi ideje, da smo sami popolnoma odgovorni za svoja življenja in da je mogoče čisto vse na podlagi svobodne volje. Že nekaj let so zelo v modi knjige in ideje, da lahko dosežemo vse, če si zares tega želimo. A namen teh knjig ni ta, da si začnemo domišljati, da smo vsemogočni, temveč ta, da nas naučijo, da kje so naše misli in prepričanja ustvarila določena neželena stanja v našem življenju in kakšna zavest lahko popravi naše pretekle napake. Odgovorni avtorji ne pišejo, da lahko moč volje poseže na področje naše usode, temveč pišejo o drugačni zavesti.

Potem so tu drugi ekstremisti, ki verjamejo, da je bilo že vse napisano v naprej in da karkoli naredimo, nas bo vodilo vedno le do naše usode. Tudi ta ekstrem ne pomaga nikomur, saj postavi človeka v popolnoma pasivno stanje, iz katerega izgublja vso svojo osebno moč. Menim, da se resnica nahaja nekje na sredini in da je treba iti globlje v pomen in smisel svobodne volje, kot pa mu le dodeliti totalno moč oz. popolno nemoč.

Svobodno voljo ima vsak izmed nas. Svobodna volja je tista, ki odloča, ali se bomo določene življenjske lekcije naučili ali bomo morali lekcijo ponoviti. Vzemimo zelo preprost primer. V življenju imamo osebo, ki nas, ko more, napada in nas žali. Bodisi v družini, bodisi v službi, bodisi v družbi. Naša svobodna volja je tista, ki bo odločila, ali bomo tej osebi odgovorili nesramno, agresivno ali jo bomo ignorirali, prenašali. Z vsemi naštetimi dejanji si bomo z njo ustvarili novo karmo (beri tudi usodo). Torej zaradi napačnega razumevanja vloge določenega človeka v našem življenju, se te lekcije nismo naučili in jo bomo ponavljali, vse dokler nas naša svobodna volja ne bo pripeljala do prave reakcije; notranjega ravnotežja.

Prav zato bi sama definirala svobodno voljo kot odgovornost, ki jo imamo do sebe in svojega življenja, ne pa kot neko nadnaravno moč, s katero lahko izbrišemo vse, kar nam ne ustreza in si ustvarimo vse, kar si želimo. Svobodna volja ni bila nikoli in nikoli ne bo čarobna paličica, s katero bomo ustvarili nov svet in popravili vse, kar ne gre.

Svobodna volja so naše odločitve, kakor tudi vsa naša dejanja. S svobodno voljo lahko pridemo v življenju do neke želene točka ali pa tudi ne. Pridemo, ko nam je nekaj »usojeno«, ne pridemo, ko nam nekaj »ni usojeno«. Samo tu se svobodna volja sreča z usodo.

Ampak kdo pozna svojo usodo, da bi v naprej lahko naredil strategijo svojih dejanj? Za to je potreben v življenju duhoven pristop in čuječa zavest – svobodna volja.

Zelo preprost je primer, ko nekdo zboli za sladkorno boleznijo. Bo moč volje tista, ki jo bo ozdravila? Dokler boste verjeli, da ste več kot samo človek, ne boste nikoli razumeli svobodne volje. Dokler ne boste prevzeli odgovornosti svobodne volje, da lahko naredite vse, kar je v vaših močeh vedno in v vsakem primeru, ne boste nikoli začutili njene moči.

S svobodno voljo ne bomo nikoli spremenili naše karme ali usode. Bomo pa lahko osebno rasli in se duhovno širili. S svobodno voljo se lahko vsak dan posebej odločimo, kako in zakaj bomo nekaj naredili, ne bomo pa z njo ustvarili nekaj, česar preprosto ni. Tu so te meje, o katerih me ljudje stalno sprašujejo.

Osebna volja je dar, ki ga moramo uporabiti. Usoda je darilo, ki ga moramo odpreti.

7 komentarjev

  1. Vera pravi:

    Hvala za nov razmislek ?

  2. Zvezda pravi:

    Kot vedno zanimivo, novo, duhovno ?
    Hvala ker širiš moje misli in zavest ?

  3. Kati pravi:

    Vem, da se ponavljam. A vsak blog je zame nov svet in prinaša s sabo nova spoznanja.
    Hvala iz srca ?

  4. Nina pravi:

    Moram priznat, da sem vedno nekje v dvomih o moči svobodne volje in usode. Tudi sama iščem “zlato sredino” in z odprtim srcem sprejemam tvoj blog.
    HVALA ?

  5. Pinka pravi:

    Hvala za nov zorni kot in za vse tvoje delo. Svobodna volja kot odgovornost do sebe – je prav tako in nič drugače. Usoda kot naša meja – težko sprejeti, a verjetno ni boljše primerjavevod te,
    Ponovno hvala ?❤?

  6. Teja pravi:

    Uau kako zanimiv uvod. Oče življenje in sestri usoda in svobodna volja☺… in seveda zaključek: Usoda je darilo, ki ga moramo odpreti. Hvala?

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.