Moj blog

10. julij, 2019FIZIČNA MANIFESTACIJA ČUSTVENIH RAN

Drage sestre in bratje, fizična manifestacija čustvenih ran je preprosto fizičen izraz, viden na vašem telesu, a ne v obliki čustvenih ran. Čustvene rane, ki ste jih prejeli v otroštvu, so oblikovale vaš pogled, vaše telo in vaš značaj. Prepoznajte rane, ki jih nosite v sebi in pričnite z zdravljenjem.

Zelo težko si je predstavljati, da so čustvene rane, ki smo jih prejeli kot otroci, oblikovale naše telo. Skratka, da so našle svojo fizično obliko, po kateri lahko hitro prepoznamo posameznika in njegovo zgodbo.

Kot sem že v prejšnjem blogu napisala, poznamo 5 glavnih čustvenih ran: ZAPUŠČENOST, ZAVRNITEV, PONIŽEVANJE, KRIVICA in PREVARA. Poglejmo si danes, kako lahko pri sebi, pa čeprav smo spomin zakopali globoko v svojo podzavest, prepoznamo rano, ki jo nosimo v sebi.

Rana, ki jo povzroča ZAVRNITEV, oblikuje osebo, ki stalno beži. Njihovo telo je v krču, skrčeno in krhko. Oči izgledajo majhne z opaznim izrazom strahu ali z občutkom kot da bi nosil masko na obrazu. Pogosto uporabljajo besede kot so »nič«, »ničvredno«, »neobstoječe«, … Zelo nihajo v razpoloženju, globoko v sebi verjamejo, da niso vredni življenja. Mislijo, da niso ničesar vredni. So miselne osebe, sposobne je postati nevidne za ostale. Imajo občutek, da jih nihče ne razume in so odklopljen od sveta. Čustva jim jemljejo apetit, običajno jedo malo in so nagnjeni k anoreksiji. Njihov največji strah je napad panike.

ZAPUŠČENOST povzroča po drugi strani odvisneže. Običajno je njihovo telo daljše, brez mišic, šibke noge, ukrivljena hrbtenica, mišice brez tonusa. Oči so velike, žalostne in magnetične. Najpogosteje uporabljajo besede kot »odsoten«, »sam«, »ne prenašam«, »visijo mi za vratom«. Počutijo se žrtve, imajo potrebo po bližini in podpori, pogosto prosijo za nasvete, težko sprejmejo ne kot odgovor, fizično se oprijemajo drugih. Najbolj jih je strah osamljenosti. Radi jejo, a so nagnjeni k bulimiji.

PONIŽANJE ustvarja mazohista. Telo je okroglo, nagnjeno k debelosti, debel in otekel vrat. Velike, okrogle in razprte oči, nedolžen pogled, kot bi gledali otroka. Tipičen njihov izraz je «biti vreden ali nevreden nečesa«. Ne marajo hiteti, pogosto jih je sram sebe in drugih, strah jih je, da se jih drugi sramujejo. Poznajo svoje potrebe, a si jih ne priznavajo. Prevzemajo preveč odgovornosti nase, trudijo se, da se NE bi osvobodili, v sebi nosijo globoke občutke krivde, kaznujejo sam sebe. Želijo biti nečesa vreden. Tolaži se s hrano. Najbolj se bojijo svobode. Radi jedo mastno hrano, tudi mazohisti so nagnjeni k bulimiji.

Čustvena rana, ki jo povzroča PREVARA, oblikuje osebo, ki želi imeti ves čas kontrolo nad vsem. Telesno izraža takšna oseba moč. Takšni moški imajo široka ramena, enako velja za ženske. Njihov pogled je globok in zapelji. Vse opazijo takoj. Najpogosteje se izražajo z »sem sposoben, bom sam«, » sem vedel«, »zaupaj mi«, »ne zaupam mu«. So zelo odgovorne in močne oseba. Poskušajo biti nekaj posebnega in pomembni, imajo veliko pričakovanj, so pravi manipulatorji in zapeljivci. So nepotrpežljivi in netolerantni, mislijo, da imajo vedno prav. Nikoli ne pokažejo svoje ranljivosti. Bojijo se ločitve, odklopljenosti. Imajo zdrav apetit, jedo hitro. Zelo lahko se kontrolirajo, ko so lačni, a ima delo, a ko se nato sprostijo, izgubijo kontrolo.

Kdor je v otroštvu doživel KRIVICO, postane rigiden. Njegova drža je vzravnana, rigidna in popolna. Je običajno lepih proporcev. Ozek pas, ponosna hoja. Njegov pogled je svetel, živahen in jasen. Njegove najpogosteje besede so »ni težav«, »vedno«, »nikoli«, »popolno«, »čudovito«, «gotovo«. Po karakterju je perfekcionist, pogosto prekriža roke, je živahen in dinamičen, preveč optimističen, pogosto se opravičuje, težko prosi za pomoč. Njegov govor je rigiden in suh. Ne priznava, da ima težave. Težko sprejema. Preveč se primerja z drugimi. Težko si privošči, kar mu je všeč. Boji se hladnosti. V prehrani mu je najbolj všeč slano in hrustljavo. Ko se odloči za dieto, se je trdno trži.

Torej je mogoče prepoznati, sprejeti in prebaviti svoje maske; premagati strahove, zaradi katerih so nastale in se vrniti nazaj na točko, ko smo bili povezani z našo pravo naravo.

Pogosto se čutimo zavrnjeni, zapuščeni, prevarani, ponižani, a v resnici vsakič, ko se počutimo ranjene, pride na površje naš ego, ki mu je zelo všeč verjeti, da je krivda vedno zunaj nas.

Ne pozabite, da v življenju ne obstajajo krivi, temveč samo trpeči in bolj kot krivimo zaradi naše bolečine druge ali nas same, bolj pogosto se bo negativna izkušnja ponavljala. Kriviti koga pomeni ustvarjati nesrečo in nezadovoljstvo. Namesto tega pričnite gledati s sočutjem na vašo bolečino in stvari se bodo začele počasi spreminjati.

V zgodbi vsakega izmed nas so skrite rane, čustvene bolečine, ki izvirajo iz daljne preteklosti, a ostanejo v nas vtisnjene kot kode. Za to, da lahko razumemo naše rane in jih sprejmemo, se jih moramo najprej naučiti prepoznati in samo takrat se lahko povežemo znova z našim pravim jazom.

Začnite z eno rano in v mislih potolažite svojega notranjega otroka, to je prvi korak k vaši notranji ozdravitvi.

4 komentarji

 1. Teja pravi:

  Hvala💜 Kakšno zanimivo spoznanje…
  Res, najtežji del je prepoznanje teh ran pri sebi. Pri drugih ljudeh to prepoznaš veliko hitreje.

 2. Nina pravi:

  Mislim da imam vse rane kar si jih naštela a 100% se prepoznam posebej v eni – pomeni, da me je tista najbolj prizadela?

 3. Tujka pravi:

  Hvala z vso pomoč ki jo nudiš s svojim znanjem, uvidi in edinstvenimi darovi 💚

 4. Tina pravi:

  Hvala ❤❤❤

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.