Moj blog

16. april, 2019DUHOVNA MATI

Drage sestre in bratje, vsaka mati je tudi duhovna mati. To so vedeli že v starem židovskem svetu, ko se je vera prenašala le po ženski strani. Mati je tista, ki ustvari duhovno podlago otroku. In mati je tista, ki preko svojega jezika, predaja kulturno dediščino posamezniku.

Vsaka mati je svojemu otroku tudi duhovna mati. Od nje -oziroma osebe, ki prevzema njeno vlogo – je odvisno, kako bo nato otrok odrasel in doživljal zunanji svet. Če mu zna mati preko svojega odnosa in svojega doživljanja sveta prenesti zaupanje v življenje, bo otrok lahko odrastel in se razvil skladno s svojimi nagnjenji in darovi. Če pa bo mama od njega odmaknjena, hladna, depresivna … bo to podoba, ki jo bo otrok imel o svetu. Strah ga bo, negotov bo vase in čustveno nestabilen. Ne bo poznal svojih darov in bo čustveno in mentalno odklopljen od sebe.

Prvi odnos, ki ga imamo v tem svetu, je prav odnos z mamo – oz. kot sem prej napisala, z osebo, ki prevzame njeno vlogo. Bodisi zaradi njene odsotnosti, bodisi zaradi njene nesposobnosti prevzeti svoje vloge. Na podlagi tega odnosa otrok nato gradi vse svoje odnose, kakor tudi najpomembnejšega, tistega s sabo. Naša sposobnost ustvarjanja zadovoljujočih odnosov je odvisna od odnosa, ki smo ga imeli s svojo mamo. Tisti, ki niso v nobenem odnosu srečni in zadovoljni, tisti, ki se vedno počutijo osamljeni, samo zrcalijo tisto, kar so doživljali kot otroci.

Občutek odklopljenosti od sveta se vedno ustvari v zgodnjih letih, ko z mamo ni pravega stika. Ali ima težave, čustvene motnje ali preprosto ni sposobna ljubiti. V takšnih primerih se slika, ki jo prejme otrok od mame prezrcali v svet in treba je resnično veliko dela na sebi, da lahko posameznik kdaj preraste čustveno vrzel, ki jo nosi v sebi. Seveda velja tudi obratno, ko je odnos z mamo vsebinsko in čustveno bogat, lahko otrok začne že zgodaj graditi dolgotrajne in zadovoljujoče odnose z zunanjim svetom.

Vse to pišem vsem mamam in vsem bodočim mamam. Kajti ve ste v resnici tiste, ki boste oblikovale prihodnji svet, preko odnosa, ki ga boste ustvarile s svojimi otroki. Vi ste duhovne mame prihodnosti. Duhovno bogati otroci bodo ustvarjali svet prihodnosti in vse, ki prevzemamo vlogo mater, smo tiste, ki bomo dale globino in čustveno stabilnost prihodnosti. Preko tega, kako živimo svoje življenje in s tem, kar prenašamo na svoje otroke.

Analizirajte odnos, ki ste ga imeli s svojo mamo in to brez obsojanja. V njem boste lahko prepoznali vaše življenje. Nato pomislite, kaj vam je »zapustila« in kaj želite prenesti dalje. Znanje, ne miselnih vzorcev. Spoznajte, od kod prihajajo vaša najgloblja čustva, vaši strahovi, vaše najgloblje blokade. Šele nato se boste lahko z njimi spopadli.

In ne mislite, da morate zato, ker vam nekaj ni bilo dano, to zagotoviti svojim otrokom. Dajte jim ljubezen in varnost, a ne razvajajte jih. Bodite z njimi odkriti in pripravite jih na svet, tako kot vas (mogoče) niso. Z znanjem, z razmišljanjem in nenazadnje … s srcem. Današnjo otroci bolj kot kdaj koli poprej potrebujejo izkušnje. Svobodno eksperimentiranje in PRAVILA. Pravila so kot smerokazi na življenjski poti. Ko jih ni, se izgubijo. Običajno so ljudje, ki ne vedo, kaj bi radi počeli v življenju, odraščali brez pravil oz. s slabimi pravili.

Kot vedno ponavljam, mi sami kreiramo naš svet. A preko naših otrok kreiramo našo prihodnost. Zato premislite dobro, kaj s svojimi dejanji prenašate na svoje otroke. Nobena nagrada ali igrača ne bo mogla nikoli nadomestiti čustvene hladnosti. Nobeno zatiskanje oči in popuščanje ne bodo ustvarili občutka gotovosti pri otroku.

Ljubezen je motor življenja. Preko ljubezni lahko spreminjamo ta svet.

Vsem mamam in tistim, ki opravljajo to čudovito poslanstvo.

11 komentarjev

  1. Gaja pravi:

    Lahko se samo priklonim veličini tega zapisa in se iz srca zahvalim. Vsak teden vodiš globlje v pravi duhovni svet in ozaveščaš pomen naših življenj.
    HVALA

  2. Tina pravi:

    Današnji blog se me je dotaknil v globine. Kakšno odgovornost nosimo!
    Hvala za pravo Luč, ki jo širiš ❤

  3. Pinka pravi:

    Hvala. Biti mama poneni in zajema marsikaj.
    Hvala iz srca ?

  4. Nataša pravi:

    Tudi jaz sem bila globokovganjenja ob tem branju.
    Vse drži, vse vodi v boljši svet ko ozavestimo kar delamo.
    Hvala.

  5. Jana pravi:

    Danes sem prvič ob branju tega bloga ugotovila kako je bil pomemben odnos z moji mamo. Prej tega nisem tako razumela in videla. Res je, da tako kot sem se obnašala v odnosu kot hči sem se zmeraj obnašala v kasnejših odnosih – podrejeno.
    Neskoncna hvala ker mi odpiras srce in misli ?

  6. Hana pravi:

    V življenju imamo ženske več vlog. Najprej smo hčerke in potem prenašalke duhovnosti vsem članom naše družine.
    Hvala za prekrasen blog.
    Upam, da ima še nadaljevanje. Seže v srce.

  7. Miha pravi:

    Mislim, da ta blog ni namenjen samo materam ampak vsem da pretehtajo svoj odnos z mamo in vsem, kar pride s tega odnosa.
    Hvala. Hvala za to pomembno vodstvo.

  8. Zvezda pravi:

    Mislim da se je treba takšne teme zmeraj lotit s tem da se znebimo občutkov krivde – v odnosu z mamo in odnosu z otroci.
    Hvala za tako pomembno sporočilo.

  9. Luna pravi:

    Kako čudovit zapis! Hvala ?

  10. Veronika pravi:

    Človeka kar poneseto pisanje v preteklost in v prihodnost … duša pa pleše in pleše … potrjuje zapisano in občutke, ki ji zbujajo prebrane besede.
    Hvala

  11. Teja pravi:

    Hvala, hvala. Ampak s tem dodatnim zavedanjem je biti mama še težje… Hvala za vodstvo tudi na tem pomembnem področju življenja.

Pusti sporočilo


Ob objavi komentarja podeljujete spletnemu portalu angelskasporocila.si trajno dovoljenje za reprodukcijo komentarja in uporabniškega imena. Neprimerni in nepomembni komentarji bodo odstranjeni po presoji administratorja. Vaš e-poštni naslov se uporablja samo za namene preverjanja ter ne bo nikjer viden.