Moj blog

19. oktober, 2018ZGREŠENA POT

Drage sestre in bratje, zgrešena pot vas lahko zavede daleč stran od vašega končnega cilja. Zato morate biti v svojem življenju zbrani in verjeti v dobro, kajti le tako boste znali prepoznati na vaši zgrešeni poti edino priložnost, ki vas lahko pripelje ven iz vaše zablode.

Če pogledamo na življenje s ptičje perspektive, ga lahko z vrha vidimo kot nekakšen labirint. Polno poti, polno izbir – a le en izhod in en vhod. Na videz se nam lahko zdi nemogoče priti do cilja in največ možnosti je, da se izgubimo. A težava v resnici ni, ko se izgubimo. Ko se izgubimo, vemo, da smo zgubljeni in se pričnemo soočati s situacijo s pravim odnosom. Takrat dobimo priložnost, da se ponovno »najdemo«. Na pravo težavo naletimo takrat, ko izberemo napačno pot. Vse, kar se bomo nato odločili na izbrani napačni poti, bo napačno. Vsaka izbira, vsak korak.

Pomislite, kolikokrat ste stopili v svojem življenju na zgrešeno pot. In koliko odločitev je nato sledilo, ki so peljale vedno v napačno smer. Ko enkrat zgrešimo pot, moramo nato prehoditi ogromno časa po cesti, ki je ne čutimo, kot svojo, da lahko čez čas uspemo izstopiti iz nje. In ko smo enkrat izstopili iz nje, se lahko le ozremo za sabo in se zamislimo, koliko časa in koliko energije smo izgubili na eni sami zgrešeni poti. Koliko priložnosti nam je spolzelo z rok, koliko napačnih situacij smo morali prestati. Končno se zavemo, da ostajamo praznih rok, a s kupom »prtljage«, ki jo moramo sedaj prenesti do našega cilja.

V labirintu življenja so zidovi zgrajeni iz naših percepcij, navad, vzorcev, prepričanj in pričakovanj. Več takšne navlake kot imamo, višji in debelejši so zidovi življenjskega labirinta. Veliko ljudi vztraja na svoji zmotni poti do konca svojega življenja, zaradi česar ne uspe uzreti luči zadanega cilja.

Velikokrat predstavlja zgrešeno pot zgrešen študij in neljubo delo, ki ga moramo nato opravljati vrsto let. Vsak si lahko predstavlja, kako težko je pri določeni starosti spremeniti svoj poklic in začeti znova. Znova, s staro prtljago izkušenj in strahov. Zgrešeno pot lahko predstavljajo tudi partnerstva. Ne mislim samo na eno zvezo, temveč na »prvo« napačno odločitev, ki nas je nato vodila po poti, kjer nismo mogli srečati svojega dušnega plamena.

Opažam, da se nahaja tudi na duhovni poti ogromno zgrešenih poti, tudi duhovnost posamezniki vidijo ali živijo kot labirint. Predvsem zato, ker izberejo pot, ki je popolnoma zgrešena in ki jih vodi le do večje zmede. Ogromno zmedenih misli, nejasnih občutkov. A v tem primeru ne gre več za labirint. Gre za to, da se mora znati posameznik ustaviti ter umiriti. Nihče ne verjame, da je največ, kar lahko stori zase, to, da se umiri in preko meditacije umiri svoj um. Svoje dvome, svoje strahove, svoje blokade. Ko zna posameznik najti mir v sebi, svoje ravnovesje, svoj center – lahko šele opazi, da je v življenju na zelo zgrešeni poti. A v svojem centru in ravnovesju se nato prižge notranja luč, ki ga vodi do cilja.

Seveda mora vsak s sabo nositi »prtljago« preteklih zmotnih poti. To prtljago lahko sprejmemo kot osebni križ, a dokler tega križa ne ozavestimo, predstavlja le breme, ker izgubi pomen simbola, ki ga nosi v sebi: Večno življenje.

 

8 komentarjev

  1. Miha pravi:

    Zelo dobro napisano. Zgrešiti pot – nadaljevati po zgrešeni poti. Osebno me spominja na zdravljenje. Napačna diagnoza, napačna zdravila, napačno zdravljenje. Misliš, da delaš prav, pa si zgrešil.
    Zidovi v tem labirintu so tudi nevednost. Ko končno spoznaš, da si zgrešil je tako kot si napisala. Izgubil si čas, eneegijo, zdravje. Naredil nisi nič če ne nabral novih bremen. Res odlično napisano.
    Potem pa pride angelska luč, ki vsakega vodi dalje so cilja. Če ji le prisluhne.
    Globok HVALA.

  2. Vita pravi:

    Mislim, da se je vsak kdaj izgubil v labirintu življenja. Če sem prav razumela pravijo Angeli da je treba takrat umiriti svoj um in narediti korake naprej v smer možnosti izhoda. Ossbno iščem svoj mir preko molitev in manter v upanju da prepoznam to luč.
    Res hvala za vse, kar deliš ?❤❤❤❤

  3. Sara pravi:

    Tvoje besede so kot zdravilo na moje rane.
    Hvala ker si!!!! ???????????

  4. Nina pravi:

    Hvala za današnji blog. Neverjetno kako me lahko tvoje besede pomirijo. Zase vem da sem na zgrešeni poti glede mojega dela ter osebnega poslanstva.
    Mi vlivaš globoko zaupanje,katerega trenutno zelo potrebujem. Hvala ?

  5. Anita pravi:

    Popolnoma mi je jasno o cem govoris, ker ko sem po dolgih letih koncno spet zavila na pravo pot, sem zacutila tak obcutek svobode, kot da bi se z mene zvalila skala:) Le zakaj sem toliko let vztrajala pri tem, sem se sprasevala. Zopet sem nasla sebe in nadaljevala s tocke, kjer se nisem skrenila napak. Zanimivo pa je, da me je ta izkusnja labirinta ojacala, postala sem bolj odlocna, pogumna in samozavestna. Torej tudi krozenje po labirintu in zavijanje v slepo pot po drugi strani prinese se vecje znanje k odkrivanju sebe. Zgresena pot po eni strani seveda je zgresena, a obenem nujna, ce brez nje ne znas najti prave poti.

  6. Anita pravi:

    PS: Pozabila sem pripisati, da sem po svoji zgreseni poti zabredla tako globoko, da nisem vec nasla izhoda. Ce ne bi moj klic po pomoci ne zaslisali Angeli, bi stezka prisla ven. Res da sem potrebovala ves pogum, ki ga premorem, a skupaj nam je uspelo:)