Moj blog

24. november, 2017PREMAGATI BOLEČINO

Drage sestre in bratje, premagati bolečino je zelo težka naloga, sploh, ko ne razumete, da je bolečina le oblika sporočila, da se je v vas porušilo ravnovesje in da sta radost in veselje izgubila moč nad vašimi mislimi.

Danes se bom dotaknila teme bolečine; bolečine, ki jo čuti naše telo zaradi različnih razlogov. Bolečina se lahko pojavi v našem telesu zaradi mraza ali vročine, zaradi rane ali bolezni, a ko se pojavi, smo običajno že tako onemogli, da se težko z njo soočimo, saj je edino, kar nas zanima to, da se je čim prej znebimo. Zato bom danes pisala o bolečini in se naslonila na stare modrosti, ki nam pomagajo, da jo osmislimo in izbrišemo iz našega telesa.

A preden se lotimo srži bolečine, moramo najprej vedeti, da se bolečina v resnici rodi v naši glavi; živčni končiči so tisti, ki sporočijo našim možganom, da je v telesu prisotna bolečina. Ko smo nezbrani ali ko smo zelo v skrbeh, so misli tiste, ki ustvarijo bolečino. Bolečine ne čutimo, ko smo pod anestetiki ali drugimi protibolečinskimi terapijami, takrat so misli zasedene na drugačen način in zato ne odgovarjajo našemu telesu z zaznavanjem bolečine.

Mogoče se vam bo zdelo absurdno, a bolečina je sama po sebi naš prijatelj, ki nas opozarja na težave našega telesa. Bolečina kot sama nas noče mučiti. Ko se enkrat pravilno odzovemo na vzrok naše bolečine in neravnovesja v našem telesu, ne smemo več dovoliti sugestiji bolečine, da se identificira preko našega telesnega stanja. Bolečina ne traja vedno in ima svoje meje.

Ko čutimo bolečino, moramo zaposliti svoj um s katerim koli opravilom, ki nam popolnoma zasede naše misli. Ostanimo mirni in ne dovolimo, da nam vladajo naši občutki. Spomnim se, da ko sem pred leti trpela zaradi bolečin herpes zosterja, je bil edini način, da se “odklopim” od bolečine ta, da popolnoma zasedem svoje misli. In ni bilo niti malo važno s čim.

Ko je bolečina kronična, se poskusite povezati z močnimi osebami ali osebami, ki so manj občutljive na bolečino. Veliko nam lahko pomaga biti v stiku s posamezniki, ki doživljajo podobno kot mi sami, a se zanjo na bolečino odzvati drugače in pri tem uporabljajo svojo kreativnost.

Najboljši način za premagovanje bolečine je ta, da spoznamo, da je ima bolečina izvor v identifikaciji. Mi nismo naša bolečina. Koncentrirajmo se v to, da razumemo, zakaj se je pojavila v našem telesu.

Bolečina se ne premaga preko bolečine, temveč preko radosti. Včasih nam je celo všeč, da se prepuščamo kateri od oblik bolečine, pa vseeno ne smemo dovoliti, da ostane bolečina z nami predolgo, kajti če ji bomo to dopustili, nam bo ukradla največjo dragocenost naše duše, trajno blagostanje.

Naj vam bodo te misli spodbuda, da se drugače spoprimete z bolečino, ki vam želi nekaj sporočiti.

12 komentarjev

 1. Miha pravi:

  Vse, kar si napisala je res. Bolečino zaznamo z našimi možgani. Kronična postane ko se začnemo z njo identificirati.
  Zelo zanimo napisano in zelo, ampak zelo uporabno!

 2. Sara pravi:

  Nisem nikoli razmišljala o tej tematiki tako.
  Na tvojem blogu se pravzaprav srečam z mojim resničnim jazom.

 3. Vera pravi:

  Pravijo, da je bolečina del življenja. Jaz to totalno zanikam. Nismo prišli trpet na svet. Pa pika! 🙂

 4. Jana pravi:

  Meni se pa zdi, da če želim manj trpeti moramo osmisliti bolečino. Nekako tako kot si ti napisala.

 5. Nataša pravi:

  Izjemno zanimiva tema – za vse, katere trpimo za telesno bolečino. Bi rekla, da se strinjam z vsem in da bi bilo to eno dobro branje za tiste kateri imajo težavo sprejti njihovo telo.

 6. Gaja pravi:

  Hvala draga Šepetalka Angelov, vedno prav beseda na pravem mestu. Si naš navdih za boljše življenje. Iz srca HVALA

 7. Sever pravi:

  Bolečino bi vsi kar zbrisali, če bi se dalo.
  Vzeti karkoli kar pomaga je za večino rešitev.
  Poglabljanje … siva sredina tega ni sposobna.

 8. Nikita pravi:

  Hvala za tvoje delo in hvala ker ima vsak tvoj blog neko globoko resnico in pomen!

 9. Pinka pravi:

  Kako ti uspe najti v bolečini kaj dobrega, celo angelskega? Samo tebi 🙂

 10. Ketu pravi:

  Premagati bolečino v bistvu pomeni premagati svoje misli. Vse bolezni nastanejo v glavi.

 11. Tujka pravi:

  Sem prepričana da moramo vedno iskati smisel prav v vsem. Sem štejem tudi bolečino.
  Hvala za navdihujoč blog.

 12. Luna pravi:

  Še jaz dodam svoje: bolečina res ni sovražnik. Bolečina je znak, da delamo nekaj proti sebi. Naj se odloči kako naprej vsak po svoji vesti in ZAvesti.