Moj blog

31. oktober, 2017ČASA JE NESKONČNO

Drage sestre in bratje, časa v življenju je neskončno, ste na neskončnem potovanju skozi čas. Dovolite si zadihati, dovolite si začutiti življenje. Ljubezen vas polni, strah in skrbi vas praznijo. Naj bo čas vedno na vaši strani.

Najpogostejša misel, ki jo dnevno slišim je: “Nimam časa”, ki ji nato sledi”Komaj čakam dopust ali počitnice, da bom končno imela nekaj časa zase” in to s strani posameznikov, ki nimajo niti 5 minut v dnevu zase. Pri sebi opažam, da gre že skoraj za navado. Percepcija časa je ena naših navad.

V kolikor se tudi vi srečujete s težavo, da vam vedno primanjkuje časa, vas vabim da se zamislite nad določenimi vašimi prepričanji o času. Težava ne izhaja iz časa, temveč leži v nas.

Prvo, zelo napačno prepričanje je to, da je mogoče čas upravljati. Zgleda enostavno, pa ni tako. Vsi okoli nas nas prepričujejo, da lahko upravljamo z našimi aktivnostmi. Osebno se mi zdi veliko bolj pomembnejše znati upravljati z našimi percepcijami o času oz. subjektivnim pogledom, ki ga imamo nad svojim življenjem; ste se kdaj zamislili, kako živimo od prve do zadnje minute posamezni dan? Dobro bi bilo, da se ne osredotočamo več na to, da lahko svoj čas upravljamo, temveč na to, kar čutimo. Če vedno hitimo, se moramo najprej naučiti upočasniti. Če ste anksiozni pri vsakem čakanju, bi bilo boljše, da usmerite čas, ki ga morate nameniti čakanju, v pozitivno razmišljanje. Če imate potrebo po popolni kontroli nad svojim življenjem, se naučite del svojih odgovornosti deliti z drugimi in opazili boste, kaj pomeni deliti vse v življenju. Ob tem se lahko naučite celo sodelovanja, ker ni tako nepomemben korak pri delu na sebi.

Naučiti se moramo izbrisati misel “Nimam časa”, kajti bolj kot ponavljamo to misel, manj nam pomaga in več energije nam krade. Ravno obratno, ponavljajmo si raje “Imam neomejen čas” in globoko dihajmo. Zares globoko. Bolj kot bi si radi rekli, Nimam časa, bolj globoko vdihnimo. Spremeniti moramo svoj odnos do časa tudi s tem, da se znamo sprostiti, ko to potrebujemo.

Napolnite svoj čas z aktivnostmi, ki jih imate radi. Izberite tisto, kar bi radi naredili in osvobodite se svojih “moram”, ki gradijo naše navade in našo življenjsko ječo. V svoj dan lahko vnesemo ravnotežje samo s tem, da vnesemo med vsemi aktivnostmi eno, ki jo ljubimo. Vzemimo si čas, da se naučimo nekaj novega (radovednost nam odpira misli in širi kreativnost). Dovolite imeti prazne ure in prostore, brez da bi organizirali vsako minuto posebej, kajti s tem jemljejo magičnost in presenečenja našemu življenju.

Preprosto lahko izberete.

“Lahko” pomeni, da je izbira vaša. “Izbrati” pomeni odločiti se, kaj vam je všeč in česa nočete, pomeni izbrati svojo pot in ne ene druge, pomeni, narediti razliko v svojem življenju.

Za to, da lahko spremenimo svojo percepcijo časa, moramo poznati tisto, kar nas resnično motivira. Ne gre za osebno zadovoljstvo, temveč za to, kar lahko in ste klicani kot človek v tem življenju.

3 komentarji

  1. Miha pravi:

    Čas je relativen, zato je njegova percepcija relativna. 60 sekund je lahko neskončnih, če jih presedimo na vreli peči ali pa minejo kot bi tlesknil, ko se poljubljamo s svojo ljubeznijo … hvala, ker odpiraš …

  2. Nataša pravi:

    Zelo koristno -hvala!

  3. Veronika pravi:

    Časa je ogromno. Vprašanje je za kaj ga porabimo…