Moj blog

27. oktober, 2017CONA UDOBJA

Drage sestre in bratje, cona udobja je zelo nevarna cona, v kateri se zadržujete, ker ste prepričani, da vam nudi udobje. Resnično udobje vam lahko nudi samo svoboda in zavedanje, da ima vaše življenje svoj poseben namen in pomen.

Kakšno življenje bi danes imeli, če bi Tesla in Edison ostala raje v svoji coni udobja? Ali pa Bach in Mozart? Ste pomislili, kakšen bi bil ta svet če bi Buda in Konfucij izbrala udobje pred svojim poslanstvom?

Velikokrat mislimo, da nas v življenju najbolj blokira strah: strah pred neznanim, strah pred spremembo, nezaveden strah. Nečesa ne storimo zato, ker nas je strah posledic našega dejanja. Ne znamo prevzeti odgovornosti za dejanja, ki so nam potrebna. A za tem strahom se ne skriva nič drugega, kot naša cona udobja. Naše osebno udobje, za katerega smo pripravljeni plačati z izgubo lastne svobode in z oddaljevanjem od lastne sreče.

O čem pravzaprav pišem? Največje napake v našem življenju so posledica naše potrebe po udobju in ne zaradi napačnih dejanj po sebi. Kajti tudi ko nečesa ne naredimo, se v času izkaže kot neko dejanje – umik.

Vsaj zase lahko trdim, da so moje življenjske napake bile storjene iz prepričanja o svoji potrebi po udobju. Obrniti svoje življenje na glavo in začeti znova je precej neudobno. Če ne pride vmes bolezen ali neka še hujša prisila, se redko kdo premakne ven iz svoje cone udobja. Pripravljeni smo plačati svoje navidezno udobje na račun svoje sreče. Sedanje in prihodnje.

Včasih pomešamo med sabo lenobo in svojo potrebo po udobju. Ne gre ravno za isto, a lenoba spodbuja našo potrebo po udobju. Kdo si želi vstajati in podaljševati svoj dan z dodatnim delom? Kdo želi jesti izključno zdravo prehrano? Kdo se želi potruditi do te mere, da spremeni svoja globoka prepričanja? Za večino ljudi je lažje sprejeti nesrečo, ki jo povzroča nepripravljenost se spremeniti, kot pa izstopiti iz svoje cone udobja.

Včasih se zdi, da smo ljudje bolj srečni, če smo nesrečni. Lažje je ostati v nesreči, ki jo poznamo, kot pa stopiti na plan. A svojega življenja, ne sveta okoli sebe, ne bomo nikoli spremenili, če ne bomo spremenili sebe. Svoje slike o sebi. Svoje zavesti o tem, da življenje ni sosledje nekih naključnih dogodkov. Svoje zavesti o pomenu življenja in kaj lahko v svojem malem naredimo zase in za druge.

Angeli nas dan za dnem s svojimi drobnimi sporočili spodbujajo, da spoznamo, kdo smo in kam gremo. Vsak slučaj, ki ga dnevno opazite, govori o globini in pomenu vašega življenja. Vsaka malenkost, ki “zadoni” v vas, pravi, da se v vas skriva nekaj več in da s tem, ko ostajate v svoji coni udobja, izgubljate svojo življenjsko priložnost.

Zberite pogum in naredite korak ven iz svojega navideznega udobja. Tam boste opazili, da je vaše udobje resnično samo navidezno.

10 komentarjev

  1. Tujka pravi:

    Človek se zamisli. Cona udobja je bila tudi tame “nevarna” dokler nisem imela pravega CILJA …

  2. Miha pravi:

    Prav imaš, cona udobja je namišljena …

  3. Nataša pravi:

    Res je. Ni cone udobja, ker če bi bila ne bi imela takšne cene!
    Hvala, ker odpiraš misli!

  4. Jana pravi:

    Odličen zapis. Vse je res. Dostikrat se ne odločimo za nekaj ker se nam zdi bolj udobno ostati na našem “varnem” mestu.

  5. Ketu pravi:

    Zelo modro je to napisano. Če bi Velike osebe naše zgodovine izbrale svojo cono udobja, ne bi bile Velike.

  6. Pinka pravi:

    Še kako imaš prav! Ljudje plačujemo svoje ugodje (in bi se bilo treba vprašati ali je res ugodje) s srečo…

  7. Mihaela pravi:

    Vse pride ob svojem času 🙂
    Cona udobja je udobna dokler se ne zabiješ z realnostjo-tako kot pišeš, ko enkrat zboliš ali se ti zgodi kaka tragedija, cone udobja več ni!
    Dobro napisano in odlični komentarji. Bravo vsem ki ste pogruntali sistem 😉

  8. Sara pravi:

    Vse ima svoj smisel, tudi tvoj blog ni naključje. Prebiram ga in se sprašujem ali je odgovor na moje molitve. Prehajam v obdobje ko se bom morala odločiti kako in kaj. Mika me eno, srce me vodi drugam.
    Hvala <3

  9. Utrinek pravi:

    Krasno napisano. Hvala

  10. Vita pravi:

    Potrebujem prav to. Stopiiti ven iz moje cone udobja in spet poiščem svojo srečo. Hvala ❤