Moj blog

20. marec, 2015ZAZNAVANJE ENERGIJ: TELO

Drage sestre in bratje, zaznavanje energij okoli sebe, torej zaznavanje eteričnih bitij in vsega, kar vas obkroža, je pomembna stopnička k razumevanje Resnice. Kdor pozna sebe, kdor zaznava sebe v drugih in druge v sebi, kdor čuti sebe v svetu, temu je odprta pot do razumevanja bivanja.

Današnji blog je začetek ene majhne poti, ki bi jo želela prehoditi z vami. Želela bi ustvariti kratek cikel blogov, v katerih bi bila rdeča nit zaznavanje energij; v njih bi po korakih dajala napotke in nasvete, kako priti do višje percepcije energij okoli vas. Nekatere od predlaganih vaj so drobna semena za prebujenja duše. Druga so čisto praktičen vidik odpiranja oči za različne vidike vašega življenja. Današnji blog namenjam prvi stopnički, tisti na videz najlažji. Vsaj morala bi biti najlažja, ker gre za naše telo.

Spomnnjam se let, ko so me stalno mučile bolečine na področju mehurja. Nekako sem vedela zanje, a jih nisem jemala resno. Nisem ne razmišljala o njih niti se mi ni zdelo, da imajo kakšen poseben pomen. Takrat sem še zelo mlada našla delo na ustanovi, ki je veljala za eno boljših na področju mojega študija. Sošolke s fakultete so mi zavidale, prav tako znanci in sosedje; vsi so mi govorili, da mi je padla sekira v med in kako srečna sem lahko bila … Verjela sem jim, a moje telo je govorilo drugo zgodbo. Vsakič, ko sem stopila v stavbo, kjer se delala, se je pojavila ostra bolečina v mojem prsnem košu in na področju mehurja, ki sem jo lepo tlačila, občasno je zavestno sploh nisem zaznala.

Takrat nisem verjela svojemu telesu, temveč drugim. Bolečine na področju mehurja so se širile, krepile, pa tudi psihično sem se počutila vedno bolj»šibko«. Celo razvila sem alergije, ki jih nikoli poprej nisem imela. Moje telo je »kričalo« po tem, da nekaj ni v redu, da ne počnem stvari prav … a jaz sem ga do konca ignorirala. Zakaj mi ves svet pravi, da sem lahko srečna, ker sem tako hitro prišla na »pravo mesto«, moje telo pa se nesramno upira moji sreči? S takšnimi mislimi sem vztrajala dokler nisem pristala neke noči na prvi pomoči, ker sem od bolečine padla po tleh in nisem več mogla vstati. To je pravi šolski primer, kako do konca prezreti znake, ki nam ji pošilja telo.

Untitled-11Koliko krat se niste počutili najboljše, a ste vseeno te svoje občutke potlačili in nadaljevali s svojimi (raz)navadami? Koliko krat vam je telo pošiljalo znake, vedno iz iste točke oz. istega mesta, kar se je na koncu prelevilo v neko fizično težavo ali celo bolezen?

Najpomembnejše orodje pri delu na sebi so pravzaprav naše izkušnje, tiste prave, takšne, ki so dozorele v času. V primeru krepitve zaznavanja energij bodo postale orodje ravno vaše osebne izkušnje z dojemanjem in doživljanjem vašega telesa.

Po vsem tem pisanju vas na tej točki vabim, da pričnete poslušati svoje telo vsaj sedem dni zapored. Kar pomeni, da prisluhnete prav vsakemu sporočilu, ki vam ga pošlje: če se v neki situaciji počutite nelagodno se vprašajte; v katerem delu telesa čutite to nevšečnost in kako jo bi opisali oz. vizualizirali? Je ta občutek mrzel, topel, bodeč, zoprn, stalen ali se pojavlja na trenutke? Poglobite se vanj; je globok, čisto na površju, bode, ima kakšno obliko …? Poslušati svoje telo pomeni poslušati svoj srčni utrip, se osredotočiti na svoje dihanje in prisluhniti svoji notranjosti in hkrati vsemu, kar se dogaja zunaj nas.

Tekom dneva se za trenutek ustavite in se zamislite nad svojo držo, dihanjen, kako čutite druge in preverite, če imate kateri koli del telesa napet. To je zelo lahka vaja in ne stane nič. Lahko pa nas nauči, kako se misli in čustva prepletajo ter vplivajo na naše telo.

Cilj prve vaje je povezati misli – čustva – telo. Ta prvi korak vam bo omogočal hitrejše in trdnejše napredovanje z drugimi koraki, ki vas bodo vodili k povečanju vaše sposobnosti za zaznavanje energij. Vsaj za teden dni si pišite vaša opažanja glede vašega telesa. Pomagala vam bodo videti, kako se vaša percepcija iz dneva v dan spreminja.

Želim vam, da bi v tem času čim bolj okrepili svojo povezanost s svojim telesom. To je osnova, če želite pravilno zaznavati energije, ki se gibljejo okoli vas. Bolj kot boste povezani sami s sabo, lažje boste slišali in videli stvari v sebi in okoli vas.

Slikovno gradivo: wallpapersinhq.com, advancedphotoshop.co.uk (Selena ART)

15 komentarjev

  1. Miha pravi:

    Z navdušenjempozdravjlam cikel blogov na to temo! Z veseljem bom prebiral tvoje napotke o tem, kako zaznavati širše energije v nas in okoli nas. Prav je, da pričnemo pri svojem telesu. Zgleda lahko, vendar ni tako kot se zdi. So stvari, ki so večinoma znane, a jih preprosto ne upoštevamo. Ne uporabljamo svojega zanjanja in izkušenj. Malček radovednosti mi je zbudila tvudi tvoja izkušnja, priznam… paše zraven 🙂
    Znova hvala, ker pišeš pomembne stvari,za tiste ki se tega zavedajo.

  2. Nataša pravi:

    Prisluhniti telesu kot prvi korak z boljšemu zaznavanju energij: Se ne bi mogla bolj strinjati! Samo nekaj bi še dodala: zavedanje svojega telesa gre čez vsakdanjo meditacijo. Ker če si vsak dan vzamemo nekaj minut za poglabljanje vase, se to tam konča. Če pa se večkrat na dan spomnimo in prisluhnemo svojemu telesu, pridemo do globljega stika s sabo. Vsaj zame to velja.
    Prejetno presenečana nad tem cilkom, ki ga bom gotovo spremljala.

  3. Vita pravi:

    Z odprtimi rokami sprejemam to temo in s posebnim občutkom v srcu berem o tvojih izkušnjah iz mladost. Nikakor se ne morem načuditi, koliko miru je v vsaki tvoji misli, tudi ob spominih na bolečine in boleče izkušnje … želim si, da bi tudi jaz nekoč znala pogledati na svoje življenje s toliko modrosti.

  4. Živa pravi:

    Z eno besedo HVALA … tudi jaz imam težave, ki jih nočem videti … telo me opozarja … nisem pripravljena sprejeti … sedaj pa vidim, da brez tega ne bo šlo …

  5. Zvezda pravi:

    Krasno napisano in predstavljeno. Res je, da nam telo včasih govori čisto drugo kot svet, ki ga vidimo skozi naše varljive oči. Veselim se nadaljevanja in vsakega napotka, ki me bo pripeljal bliže k zaznavanju energij v meni in okoli mene.

  6. Bracken Pepperglow pravi:

    Waw, ni slabo. Začetek pomladi, enakonočje, mrk -da se začnem zavedati sebe in energij okoli mene -hvala ti.

  7. Janja pravi:

    Zaznavanje energij: vsi nekaj zaznavamo. Velikokrat gre veina stvari mimo nas, a danes sem se odločila da prisluhnem sama sebi in mojemu telesu, kar mi bo povedalo.Tudi jaz se veselim tega cikla blogov, ki mi bodo lahko v pomoč. Začetek je vsekakor obetaven.

  8. Deva pravi:

    Vsi nekaj čutimo,a ne vsega. svojega telesa se zavedamo po koščih in tvoja pripoved je lep primer kam te pripelje življenje če si ne prisluhneš. Zelo navdihujoče in komaj čakam na nadaljevanje.

  9. Aleja pravi:

    Zelo uporabni napotiki. začetek je obetaven. Moramo začeti pri svojem telesu. Z velikimi pričakovanjen čakam nadaljevanje 🙂

  10. Nikomah pravi:

    Lepo je, ko vključite svoje življenjske izkušnje v to kar pišete in vaša spoznanja. Vsaka napisana beseda se me je posebej dotaknila in veselim se vaših napotkov tudi v prihodne.
    Zaznavam svoje telo, a vem, da gre tudi marsikaj mimo mene.Zato hvala za vaše smernice. Sam ne bi znal videti tako jasno stvari, kot jih vi predstavljate. Hvala.

  11. Tujka pravi:

    Se prav vidim v tem opisu.Meni se je zgodilo nekaj podobnega, ko sem se poročila. Vsi so mi govorili kakšno srečo sem imela, ker sem se primožila v “takšno” družino, globoko v meni pa me je zvijalo vsakič, ko sem preižvljala čas z njimi .. Poslušati moramo svoje telo, ne glede na misli drugih. To je bila zame težka lekcija, ki pa sem se jo naučila.

  12. Surya pravi:

    Aktivno začenjam s tem ciklom blogov. Že ves dan si vzamem po nekaj minut časa zase da prisluhnem telesu. Opažam stvari, ki jih prej nisem: napetosti, občutek zbadanja, hladnosti in še bi lahko naštevala. Ugotavljam smisel vsake besede posebej.Hvala.

  13. Apolonija pravi:

    Tole pa je nasvet nad nasveti. Ravno prav zame ki me vedno nekaj štoka, jaz pa hitim in vse drugo ignoriram. Že delam na tem. Ko se poglobim v bolečino ali kakšno tako neprijetnost, nenadoma kar izgine 🙂

  14. Lidija pravi:

    Ko bomo resnično začeli poslušati sebe in svoje občutke, bomo vedeli kdaj smo na pravi poti in kdaj ne.

  15. Arjuna pravi:

    Naše telo nam govori non stop. Tudi jaz mu dolgo nisem prisluhnila. Z jogo sem prišla do spoznanja koliko mi ima povedati.