Moj blog

18. november, 2014KARMA

Drage sestre in bratje, karma predstavlja zakon vzroka in posledice. Naša (angelska) naloga je, da vam jo pomagamo uravnavati, da vas nežno usmerjamo v svet dobrih del ter da vas obvarujemo kopičenje slabe karme. Vendar nikoli ne razumite zakona karme kot zla; v resnici je to najboljši učitelj, od katerega se boste največ naučili.

Pogosto me sprašujete, če verjamem v karmo in reinkarnacijo.

Naj vam najprej povem, da že od malih nog vidim določene slike iz prejšnjih življenj in velikokrat, ko srečam neznano osebo, se mi pred očmi zavrti neko življenje, ki naju je povezalo. Marsikaj čutim in vsa moja spoznanja me peljejo v smer, da se ne rodimo le enkrat.

Verjemem v karmo, vendar zame karma ni nikakor  kazen, kot jo doživlja večina zahodnega sveta. Moje dojemanje karme je bolj blizu vzhodnemu svetu; zame je karma naravni zakon, kot je recimo to gravitacija. Ljudje pripisujemo zakonom določene lastnosti in tu grešimo. Zakaj lahko gravitacijo sprejemamo kot del vsakdana, medtem ko je karma lahko le kazen ali nagrada? Zaradi gravitacije živimo in hodimo po Zemlji, vendar zaradi istega zakona nekdo pade s petega nadstropja in umre. Vendar to sprejemamo kot … kaj?

anaKarma deluje na isti način. Uravnava naša življenja in nas opozarja, kjer grešimo. Ko se recimo majhen otrok preveč približa ognju, ga njegova mama povleče stran od njega. To se nam ne zdi nič napačnega. Ko pa nas zakon karme povleče stran od nevarnega ognja, pa se vendar počutimo kaznovane. Ta odnos do karme se zdi zelo otročji; otrok je užaljen, ker ga je mama oštela in grobo potegnila ven iz nevarnosti. Ljudje se počutimo kaznovane, ker nas življenje vleče v neko smer, ki je ne razumemo.

Duhovna rast in karma hodita dejansko z roko v roki. Veliko sporočil, ki jih prejemamo od angelov, je povezanih z uravnavanjem karme in zdravljenjem našega notranjega otroka. Večina izmed nas nosi s sabo velko prtljage iz tega, pa tudi iz prejšnjih življenj. Že večkrat mi je angel varuh povedal, da delujejo ti karmični dolgovi kot zaviralci naše duhovne rasti. Karma namrveč ustvarja blokade, omejuje prehod naših energij in nenazadnje vpliva na način našega dojemanje sveta. Veliko ljudi opusti svojo duhovno pot ravno zaradi karme, s katero se mora soočiti. Ne razume, da je treba karmo uravnati, ne pa se boriti proti njej.

In kaj je pravzaprav karma? Karma je zakon vzroka in posledice. Je temelj hinduizma in budizma, zanan že iz časov vedskih zapisov. Gre za energijo, ki kroži. Vsaka misel, beseda, čustvo, dejanje in delo, ki ga naredimo, pošljemo v vesolje, ki nam ga nato nazaj vrne. To je zakon vesolja. Z našo svobodno voljo stalno pošiljamo nekaj navzven. Če počnemo dobre stvari, se nam dobro vrača. In obratno. Ko počnemo slabe stvari, se nam tudi te vrnejo. Karma je najboljši učitelj v zemeljskem življenju.

Untitled-12Zakon karme je zelo dosleden; karkoli pošljemo, se nam nazaj vrne. Včasih se nam energija povrne zelo hitro, spet drugič pa se nam lahko vrača šele čez nekaj življenj. Zato ni smortno človeka soditi po tem, kar se mu v tem življenju dogaja.

Vse, kar se nam zgodi, je na nek način posledica karme. Vse, kar doživljamo, doživljamo zato, da se iz dane situacije nekaj naučimo. Včasih se moramo ukvarjati s karmo iz prejšnjih življenj, drugič samo iz tega. Se sprašujete, kdo nam pravzaprav postavlja te izzive? Včasih je to naš Višji jaz, ki to počne zato, da se pričnemo ukvarjati s področji, ki jih zanemarjamo ali se jim izogibamo. Moramo si zapomniti, da je namen vsakega takšnega »testa« ta, da napredujemo v svojem duhovnem življenju. Še bolj pa si morame zapomniti to: nikoli ni naloga pred nami zahtevnejša od naših zmožnosti!

Angeli imajo resnično pomembno vlogo pri karmi. Saj nas opozarjajo na naše srce in duhovno življenje. V življenju, ki ga živimo, se lahko zelo pogosto oddaljimo od naše notranje resnice, saj je zunanji svet na videz zelo bleščeč, materialne dobrine in »mahjne zmage« pa še bolj privlačne. Ko pa živimo in delamo z angeli, je veliko manj skušnjav, da bi zapadli v egoizem in zunanji cirkus. Angeli nas varujejo pred nakopičenjem slabe karme.

Delajte z njimi in jih kličite v svoje življenje. Z njimi boste lažje uravnali karmo, ki jo nosite.

19 komentarjev

  1. Vita pravi:

    Nikoli si nisem mislila, da angeli uravnavajo našo karmo. Vedno sem verjela, da gre pri karmi za nagrado in kazen oziroma za bumerang efekt naših dobrih in slabih del. Zelo lepo in razumljivo napisano. Kup informacij, ki jih moram šele predelati.Super.

  2. Miha pravi:

    Zanimivo to tvoje dojemanje karme. Na koncu bloga dobim občutek, da je to nekaj najboljšega, kar se lahko človeku zgodi. Noro.
    Karma je bila zame vedno neka reakcija akciji. Če je bila akcija dobra, je bila tudi reakcija dobra. Če je bila akcija slaba, je bila tudi reakcija na koncu slaba. Pri tebi pa izpade, da smo ljudje tisti ki sodimo akcije kot dobre ali slabe.S svojim dojemanjem in razmišljanjem greš mimo mariskatere meje (v galvi).Še takšnih prispevkov, ki odpirajo misli in poglede na svet!

  3. Nina pravi:

    Meni je kompleksmo razumeti, kako lahko dejanja iz prejšnjih življenje plačujemo v naslednjih. Zdi se mi kot začaran krog, ko si nikoli ne moreš natočiti čistega vina. Ideja o karmi mi je razumljiva kot naravnem zakonom, da uravnava naša dejanja. Ni mi pa sprejemljiva, ker nimamo vpogleda vanjo.

  4. Pinka pravi:

    Nina: Nikoli ni naloga zahtevnejša od naših zmožnostih! Tudi pri stari karmi to velja.

  5. Deva pravi:

    Kar mrzlice so me preletele: karma je res naravni zakon. Dobra primerjava z gravitacijo, ki ji nihče nič ne očita in se je ne boji kot karme. Vedno najdem neko posebno iskrico v vsaki vaši misli. Zelo se razlikujete od drugih ljudi, ki se ukvarjajo z duhovnostjo, veliko prebrejo o tem in nato predavajo dalje. Vi pa vsaki ideji dodate svojo misel. O vsem razmislite in v vsem najdete lepo. Ta blog je vreden večkratnega branja.

  6. Nataša pravi:

    »Zakon karme« je osrednji del indijskih religij. Vsa živa bitja so odgovorna za svojo karmo – svoje ravnanje in posledice svojega ravnanja – ter za osvoboditev iz samsare. To pojmovanje se pojavi že v prvih Upanišadah. V skladu z Vedami ni obstaja nič kar ne bi bilo živo. Zakon karme se torej nanaša na vse kar obstaja. Del zakona karme, ki se nanaša na materialen svet je tudi Newton-ov tretji zakon akcije in reakcije. Karma je torej posplošenje Newtonovega tretjega zakona akcije in reakcije na vse stvarstvo. Vsak lahko razume nihalo, ki se po vsakem gibu v eno smer mora nagniti tudi v drugo, težje pa je razumeti da so tudi vse naše misli, besede in dejanja ter usoda v celoti, vključno z našim obstojem prav tako posledica naših preteklih akcij.

  7. Roza pravi:

    No, tudi meni je izraz kamra predstavljal nek zakon dejanj in posledic, v katerega verjamejo budisti. Nekako mi je bil prveč krut. Plačati za vsako najmanjšo napakico. Vi pa ste ga predstavili v neki (meni) novi luči in moram priznati, da se mi zdi naraven in da se ga ves čas na neki ravni zavedam. Mogoče se res zdi, da na prvi pogled si nikoli ne moremo natočiti čistega vina – kot pravi Nina – a je podobno kot pri vseh blokadah in ovirah: treba je veliko dela, da pridemo do dna zadevam.

  8. Mihaela pravi:

    Zelo dobro združeno razmišljanje o karmi, angelih in višjem jazu. Se vidi, da obvaldaš temo, ker teče tekst tako tekoče, razumljivo in logično. Čestitke, ker si v nekaj vrsticah raszvetlila marsikatere misli.

  9. Luna pravi:

    Odlično si povzela naš odnos do karme. Je otročji in pika. Zato ker stvari ne grejo po naših načrtih se kujamo, smo užaljeni in prizadeti. Nismo pa pripravljeni pogledati čez dogodek.
    Na koncu me res prepričaš, da karma ni nek bavbav.

  10. Anemone pravi:

    Meni pa se zdi zanimiva povezava med karmo in angeli. Prvič slišim, da nam angeli pomagajo uravnavati našo karmo. Saj po logiki gre vse skupaj, le ideja mi je nova. Nenavadna? Malček, ker je karma res del vzhodnega sveta, pri nas je še nekaj desetletij nazaj ni nihče poznal. Angeli pa so le del naše kulture … kakorkoli. Zelo kvalitetno napisano, tvoje ideje so na nekih mestih dobesedno briljantne in se podpišem po prošnjo, da pokrivaš še širše teme, ne samo angelske in duhovne rasti. Lahko bi napisala recimo, kako poteka en tvoj navaden dan. Kako doživljaš angele. Kako vidiš ljudi, ko se ti zvrstijo slike s prejšnjih življenj. Očitno je, da v vsak blog vložiš ogrono truda in dela, občasno bi lahko zato tudi objavila kaj bolj lahkotnega.

  11. Ela pravi:

    Mene že prvi stavki bloga prevzamejo. Rada bi vedela kaj več o vaših sporobnostih. Čutite angele, vidite prejšnja življenja … lepo lepo prosim, pišite kaj še na to temo. Se ne zgodi vsak dan da srečaš nekoga s takšnimi sposobnostmi in če bi kaj povedali več … Hvala!
    Ostalo o karmi pa je vse res. Mi sami ljudje si jo ustvarjamo. Z angeli si jo uravnavamo. Z dobri deli se osvobajamo.

  12. Angel pravi:

    Ja, super ideja za prihodnji blog. Malček več o vsem, kako doživljaš, kar doživljaš … super zanimivo bi bilo

  13. Elis pravi:

    Vse nas zanima kako se uprablja šesti čut in kako izgleda življenje osebe, ki ga ima stalno vklopljenega!

  14. Aleja pravi:

    Tudi jaz se pridružujem elini prošnji in njeni izjavi o karmi. Piši še kaj o sebi!!! Prosim!!!

  15. Bracken Pepperglow pravi:

    Kar seješ,to žanješ.

  16. Sever pravi:

    Zelo zanimiv je vaš pogled na karmo. Zelo zanimiv blog in kvalitetni komentarji pod njem. Rad se vračam na vašo stran.

  17. Utrinek pravi:

    “Zakon karme je zelo dosleden; karkoli pošljemo, se nam nazaj vrne. Včasih se nam energija povrne zelo hitro, spet drugič pa se nam lahko vrača šele čez nekaj življenj. Zato ni smortno človeka soditi po tem, kar se mu v tem življenju dogaja.” – velikokrat se sprašujem zakaj se določenim dobrim ljudem dogajajo grde stvari in slabim ljudjem pa vedno usep. Naša država ima najbolj plodna tla za takšno karmo.Meni je hudo gledati krivice. Glredati širše na situacije s pomočjo razumevanja zakona karme je vedno težko.

  18. Nika pravi:

    Ne poznam dobro zakona karme a po vsem napisanim sem vesela, da sem o tem zakonu najprej slišala od tebe 🙂

  19. Tujka pravi:

    Tudi jaz nisem neka huda poznavalka karme a po vaši razlagi se mi zdi ta zakon precej naraven, logičen in zakaj ne, pravičen.