Moj blog

10. oktober, 2013OSEBNA RAST 3.del

Drage sestre in bratje, osebna rast je smisel vsakega bivanja. Na ta svet ste prišli z določeno nalogo, prišli ste po določene izkušnje in spoznanja, ki jih boste odnesli s sabo tudi po zaključku vašega bivanja. Potrebujete jih. Zato jih sprejmite z ljubeznijo in ne s strahom.

Kot sem že v prejšnjih blogih pisala, lahko pričnemo delati na sebi šele, ko imamo postavljene temelje zanjo. Ko so temelji postavljeni, pa je dobro poznati nekatere metode in postopke, ki so že od nekdaj znani za razvoj duhovnega življenja.

Vendar pa ne smemo nikoli pozabiti, da so metode, ki jih oseba sprejme za odkrivanje notranje resnice, do neke mere vedno individualne. Ne le, da je vsak posameznik enkraten in drugačen od drugih, temveč je tudi pot, po kateri gre proti nekemu višjemu življenju, dokaj enkratna. To pomeni, da moramo izkusiti življenje, pridobiti različne izkušnje in odkriti zase svoj poseben način, ki nas bo pripeljal na cilj. Ne obstaja namreč nobena “splošna metode” oz. pravilo, ki bi jim lahko slepo sledili in dosegli »razsvetljenje«.

A čeprav je naša pot drugačna od vseh drugih, obstaja nekaj splošnih smernic, ki jih lahko upoštevamo pri iskanju svoje individualne poti.

velika7a

Prvi korak vsakega iskalca je ta, da moramo zbrati svoje razpršene misli ter jih osrediščit na probleme življenja in na vprašanje, kako živeti. Dokler dovolimo umu, da teka sem ter tja za vsem mogočim, brez osrednjega cilja, brez lastne smeri, se ne bomo premaknili nikamor. Ko smo sposobni videti stvari takšne kot so, ko smo budni in pozorni, takrat smo naredili ta prvi korak. Intenzivno zbranost svojega uma je treba stalno vaditi, dokler nam ne pride v navado, tako da se tudi običajnega dela zavedamo – in to nepretrgoma. Če bomo vadili dovolj dolgo, bomo zadani cilj tudi dosegli.

Drugi pristop pa je preko čustev. Ta druga metoda je bolj primerna za čustvene ljudi, saj gre v tem primeru pri delu na sebi s pomočjo molitve. Pri ponavljanju molitev sta pomembna dva dejavnika, prvi je čisto mehaničen, drugi pa povezan z zavestjo. Vedeti moramo, da če intenzivno in resnično hrepenimo po resnici, ki lahko pride samo iz naše notranjosti, lahko pridemo do nje tudi z molitvijo. Toda želja mora biti seveda prava, resnična, iz srca, ne sme biti le ponavljanje neke formule ali zaporedje misli. Če molitev stalno ponavljamo, z vso resnostjo in prežeti z osnovno idejo, lahko pridemo do podobnih rezultatov kot z obvladovanjem uma.

Iz napisanega vidimo, da je prava samodisciplina pomemben del duhovne rasti. Za osebno rast potrebujemo določene pogoje, ki jih ne moremo izpolniti, če si to samo želimo, ampak moramo pretvoriti naše duhovne ideale v pravilno življenje in mišljenje. Torej ne samo govoriti, razmišljati in razpredati – temveč tudi delovati, zase in za druge. Kajti svet se bo spremenil, samo če se bomo mi spremenili. Skupaj lahko premikamo gore.

vir slik: etherealsubstance.com, glogster.com

9 komentarjev

  1. Mihaela pravi:

    Molitev pomaga vedno.Sploh če je iz srca.

  2. Luna pravi:

    Meni se zdi ta razdelitev čisto smiselna.Če si človek, ki ti je blizu molitev, se lahko z njo dvigneš zelo visoko. Če pa nisi ( kar ni čisto nič slabega ) pa poiščeš drugi pristop.

  3. Aleja pravi:

    Zanimivo je takšno poudarjanje kontrole misli.Po drugi strani pa praviš da je razum ovira na duhovni poti.Zakaj?

    • admin pravi:

      Hvala za vprašanje, Aleja. Razum je ovira na duhovni poti, dokler ga ne začneš obvladovati. Zato pišem toliko o obvladovanju misli, o spoznavanju moči misli in hkrati o zmotah razuma. Ko spoznaš njegovo vlogo, njegove prednosti in slabosti pri svojem duhovnem delu, takrat ni več ovira.

  4. Aleja pravi:

    Hvala za odgovor.Se mi zdi da razumem kar si hotela povedati;)

  5. Vita pravi:

    Nikoli nisem povezovala duhovnosti s trdim delom oz. samodisciplino.Verjela sem da je to nekaj najlepšega kar se ti lahko zgodi in kar počneš, vse ostalo pa pride sproti.Veliko sem razmišljala in nič delala skratka.Sedaj razumem več stvari in dogodkov za nazaj, zakaj so se odvili na tak način.Ugotavljam da nisem do sedaj naredila kaj posebnega na sebi a če sem poštena nisem nikjer zasledila načine o katerih sama pišeš.Hvala ti za vse kar deliš z nami.

    • admin pravi:

      Draga Vita, vsako iskanje samega sebe se prične s poskusi. Zato se mu tudi reče “iskanje”, ker ne vemo točno kako bi, kam bi. Le v sebi čutimo močno silo, ki nas vleče in pravi, da je tam zadaj “nekaj več”. Vse ostalo spoznavamo na poti. Kakor počneš tudi sama, kaj ne? Hvala, ker deliš z nami svoje izkušnje.

      • Miha pravi:

        Bom pristavil še svoje mnenje Viti:če si se tu prvič srečala s takšnimi vsebinami še ne pomeni da je bilo pred tem vse slabo in narobe. Mislim da je odkrivanje novih tem in področij samo del samorasti. Si pa super ker si tako odkrita in poštena do sebe.